37.000 visitants a la Casa Natal Dalí en el seu primer any

2024-10-17 10:00

Aquest diumenge 20 d’octubre se celebra el primer aniversari de l’obertura de la Casa Natal Salvador Dalí, de Figueres. Durant aquest període l’han visitat prop de 37.000 persones, amb previsió de superar les 40.000 a finals de 2024, i s’està treballant per potenciar la línia patrimonial amb noves adquisicions. Per commemorar l’efemèride aquest dissabte i diumenge l’accés a la sala de les Obres Convidades, situada a la planta baixa, serà gratuït. En aquest espai s’hi podrà veure per primer cop fons documental que Salvador Dalí enviava a Josep Puig Pujades, un fet que reafirma l’amistat que hi havia entre l’artista i el polític republicà i escriptor, ambdós figuerencs. Hi ha documents que l’Ajuntament de Figueres ha adquirit recentment en una subhasta, com els llibres La femme visible i Métamorphose de Narcisse, notes manuscrites en forma de carta, dedicatòries i postals, i pamflets i fulls de premsa vinculats al moviment surrealista.

La CNSD, un projecte cultural, turístic i patrimonial

En els primers mesos de rodatge de la Casa Natal Salvador Dalí el govern municipal ha apostat per redirigir l’estratègia comunicativa i de màrqueting digital d’aquest nou equipament, en coordinació amb Turisme i Comunicació. L’objectiu és potenciar aquest equipament cultural també des del vessant turístic i de promoció de ciutat amb accions coordinades amb altres administracions i organismes amb participació en fires i esdeveniments especialitzats, campanyes comunicatives a la via pública i transport públic, campanyes a xarxes socials i mitjans de comunicació, col·laboracions amb altres equipaments culturals, operadors turístics nacionals i internacionals, i organització de visites amb grups d’interès.

Jordi Masquef, alcalde de Figueres i regidor de Turisme, explica que “la Casa Natal Salvador Dalí ha començat la seva consolidació com a element indispensable en la visita a la ciutat de Figueres, que complementa l’experiència turística i cultural aportant un valor afegit per entendre Salvador Dalí, els seus orígens i el seu entorn. És l’element que tanca el cercle complet de la vida de Dalí a la ciutat, una visita d’alt valor que rep el reconeixement de visitants i experts, i que permet allargar l’estada a la ciutat”.

Mariona Seguranyes, regidora de Cultura, Turisme Cultural i Patrimoni, afirma que “des del govern municipal considerem que la Casa Natal Salvador Dalí ha de tenir també una línia patrimonial, en la que ja s’ha començat a treballar amb aquestes primeres adquisicions. Properament anunciarem noves adquisicions de mobiliari que aporten aquest valor intangible que va més enllà de l’equipament cultural i que, com a ciutat, tenim la responsabilitat de promoure i preservar el patrimoni”.

Reconeixement en els Premis CEET Alimara

El maig passat, la Casa Natal Salvador Dalí va ser guardonada a la 39a edició dels Premis CEET Alimara, en la categoria Through experiences, per l’experiència inspiradora, emocional i/o motivacional per al públic. Aquests premis reconeixen la transformació de les organitzacions dels sectors turístic, hoteler i gastronòmic, a través de les experiències, la digitalització, la sostenibilitat i la recerca aplicada. Són organitzats pel CEET -centre universitari de referència de turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona-, juntament amb el Saló del Turisme B-Travel, amb la col·laboració de l’Organització Mundial de Turisme i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.