Albanyà opta a convertir-se en el primer parc internacional de cel fosc de tot l’Estat
2017-03-16 15:30Amb uns dels cels més estrellats i lliures de contaminació lumínica de Catalunya, el terme d’Albanyà aspira a que els seus cels siguin reconeguts per la International Dark Sky Association (IDA), una de les institucions de protecció del cel nocturn més prestigioses del món, els parcs de la qual gaudeixen d’unes nits estrellades excepcionals i d’un entorn nocturn especialment protegit des del punt de vista científic, natural i educacional.
Joan Fàbregas, alcalde d’Albanyà, explica: “La mida modesta del nostre poble contrasta amb l’enorme riquesa natural i paisatgística del terme d’Albanyà, que gaudeix d’uns cels foscos de característiques privilegiades pels estàndards de l’Europa occidental. Aquest fet ens ha portat a potenciar l’astroturisme per tal que Albanyà esdevingui un municipi de referència i pugui optar a aquesta candidatura, que, en cas de ser acceptada, convertiria Albanyà en el primer parc internacional de cel fosc de tot l’Estat espanyol”.
Si és així, l’esmentat reconeixement se sumaria a la distinció aconseguida pel càmping Bassegoda Park, localitzat també al terme d’Albanyà, que, l’any 2015, es va convertir en un dels primers càmpings de tot el món acreditat pel sistema de certificació Starlight, que, realitzada amb l'aval de la UNESCO dins del seu programa MaB (Home i Biosfera), reconeix la bona qualitat del cel nocturn. Segons Esteve Guerra, director del Bassegoda Park, “aquest reconeixement reforçaria el creixent atractiu d’Albanyà pels astrònoms amateurs que volen gaudir del turisme rural i familiar en un entorn privilegiat, lluny de la contaminació lumínica dels nuclis urbans”.
A efectes de protegir i preservar les privilegiades qualitats del cel nocturn de la localitat d’Albanyà, tant el poble com el càmping han reformat recentment el seu sistema d’enllumenat nocturn per minimitzar l’impacte de la contaminació lumínica. Els cels lliures de contaminació lumínica d’Albanyà permeten organitzar, durant els mesos de primavera, tardor i estiu, activitats dirigides a promoure el coneixement del cel estrellat com a part de la natura i a experimentar un turisme sostenible, respectuós amb el medi ambient i proteccionista del cel nocturn.
Vistes del cel des de dalt del pic del Bassegoda, a Albanyà (Foto: Juan Carlos Casado)