Demanen als partits polítics que resolguin el tema de la Sala Edison abans del 2014
2011-05-09 10:00El Grup d'Estudi i de Defensa del Patrimoni de Figueres demana als partits polítics que es presenten a les eleccions que pensin en resoldre el tema de la Sala Edison. Aquest emblemàtic equipament del carrer Sant Pau tancat des del 1984 celebrarà el centenari de la seva construcció d'aquí a tres anys.
El Grup d’Estudi i Defensa del Patrimoni de Figueres, GEDP, creat el 2003, va dur a terme una primera campanya de reivindicació i sensibilització sobre la Sala Edison quan es va presentar un projecte que desfigurava totalment l’edifici i suposava la pèrdua dels valors pels quals va ser catalogat. Això passava el setembre de 2003. Aquest projecte no va ser aprovat per la Comissió d’Urbanisme. Des d’aleshores no hi ha hagut cap altre proposta per a la Sala Edison.
Durant la campanya per les eleccions municipals de 2007, un grup d’entitats figuerenques, entre els quals el GDP, van signar el manifest La Sala Edison, d’una vegada per totes, que reproduim a continuació:
Com és ben sabut, la Sala Edison va ser el primer cine de la ciutat i un dels primers de Catalunya i serví de model per a molts altres cinemes. Fou construïda el 1914 per l'arquitecte Josep Azemar, autor també de l'antic Escorxador, la casa Mas Roger a la plaça de la Palmera i la casa Salleras a la Rambla. És un dels edificis més emblemàtics de Figueres. La seva història és paral·lela a la del cinema Jardí. Tots dos edificis formen un conjunt que explica una part de la història figuerenca de principis del segle XX, amb el teló de fons de l'electrificació i la popularització del cinema. Però mentre que avui el cinema Jardí és el teatre municipal, la Sala Edison tancà les portes l'any 1984 i des d'aleshores no s'hi ha sabut trobar un altre ús.
La Sala Edison porta més de vint anys en aquesta situació, legalment protegida pel Catàleg del Patrimoni de Figueres, però realment amenaçada per la degradació que afecta tots els edificis que no s'utilitzen. Hi ha hagut diversos intents no reeixits de destinar-lo a diferents usos. L'últim va ser l'any 2003. Era un projecte que més que protegir l'edifici, el desfigurava i destruïa, i no va ser aprovat ni per la Comissió de Patrimoni ni per la Comissió d'Urbanisme, a més de ser rebutjat per diverses entitats i ciutadans. Han passat gairebé tres anys des d'aleshores i tot segueix igual.
Figueres creix en població, situació que el Pla Director Territorial de l'Empordà reconeix i promou. Tanmateix, Figueres, no creix adequadament en serveis ni equipaments. És per això que les entitats i els ciutadans i ciutadanes sotasignants manifesten que:
Després de més de vint anys, aquesta qüestió s'ha de solucionar d'una vegada per totes. Es recuperaria un dels edificis més emblemàtics de Figueres i es potenciaria l'eixample al voltant del carrer Sant Pau.
Com a primer pas, cal que l'Ajuntament compri la sala Edison o n'impulsi la compra per part d'alguna altra administració pública o institució amb fins públics i sense ànim de lucre.
Llavors es podrà procedir a la rehabilitació de l'edifici i a decidir quin és l'ús més adequat que pot tenir com a equipament públic.
El llibre blanc de la cultura presentat fa poc apunta una sèrie de necessitats de la ciutat, algunes de les quals es podrien situar a la sala Edison.
La qüestió de la Sala Edison va formar part de la campanya electoral, es van publicar diversos articles a la premsa. Entre altres, el Diari de Girona del dia 2 de juny de 2007 publicava que Santi Vila assegurava “recuperar la Sala Edison de Figueres serà una prioritat” i que ja havia mantingut converses amb el propietari. Segons la mateixa notícia, Francesc Canet havia anunciat el 21 de maig que feia tres mesos que mantenia converses amb el propietari.
Després de les eleccions, una representació de les entitats signants del manifest es van reunir amb el nou alcalde, Santi Vila, i amb l’aleshores regidor de cultura, Ciro Llueca. En aquesta reunió vam ser emplaçats a una nova reunió i a una futura visita a l’edifici. La visita encara s’està esperant que es convoqui, després de 4 anys.
Ara que tornem a estar en campanya electoral volem que aquest tema es torni a tractar. És per això que el GEDP durem a terme una campanya reivindicativa de la Sala Edison coincidint amb la campanya electoral. S’aniran penjant cartells en diferents punts de la ciutat. L’any 2014 se celebrarà el centenari de la construcció de la Sala Edison. S’hi ha d’arribar amb el tema resolt.