Desmantellada a Figueres una xarxa criminal que regularitzava la situació administrativa d'immigrants amb contractes de treball fraudulents i unions de parelles de fet fictícies
2024-02-03 11:30Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de Figueres i de la Divisió d’Investigació Criminal de Girona, conjuntament amb la Policia Nacional, han detingut 58 persones a qui se’ls atribueixen delictes de falsificació documental i contra els drets de ciutadans estrangers. La investigació ha permès desmantellar un entramat criminal, amb epicentre a Figueres, que regularitzava la situació administrativa d’immigrants amb contractes de treball fraudulents i unions de parelles de fet fictícies
Els contractes fraudulents eren de curta durada, coincidint amb els terminis de l’administració per resoldre les sol·licituds de residència. Per realitzar aquests tràmits, els investigats exigien diversos pagaments a les persones que volien regularitzar la seva situació, que podien variar entre els 3.000 i els 5.000 euros. Els investigadors no descarten que aquestes quantitats fossin superiors, atenent a la necessitat del ciutadà estranger, i de les seves possibilitats econòmiques.
L’operatiu d’explotació de la investigació es va realitzar en dues fases durant els mesos de novembre i desembre de 2023. El dia 21 de novembre es va iniciar la primera fase, on es van detenir les primeres 55 persones implicades.
Posteriorment, el dia 13 de desembre es va realitzar la segona fase de l’operatiu on es van dur a terme dues entrades i registres, tant al despatx professional, d’una de les principals persones investigades, com al seu domicili, on es va intervenir gran quantitat de documentació relacionada amb la investigació. També es van practicar tres detencions més de persones relacionades amb l’activitat criminal.
Clients i perjudicats per la mateixa gestoria
La investigació es va iniciar arran de diverses denúncies presentades per clients d’aquesta gestoria contra els seus responsables per pràctiques presumptament fraudulentes. En aquest punt, es va formalitzar un equip conjunt d’investigació amb la Unitat Contra Xarxes d’Immigració Il·legal (UCRIF) de la Brigada provincial d’Estrangeria y Fronteres de la Policia Nacional de la demarcació de Girona
A mesura que la investigació avançava, l’equip conjunt d’ambdues policies va poder localitzar fins a 24 procediments judicials, o denúncies que van continuar augmentant el gruix de perjudicats, en les quals es va aconseguir identificar un total de 95 contractacions donades d’alta de manera fraudulenta a la Seguretat Social, a nom dels denunciats o de les seves empreses. Els contractes de treball eren falsos, ja que els perjudicats desconeixien l’existència d’aquests documents, així com tampoc reconeixien la seva signatura en els mateixos.
La pròpia gestoria investigada tenia autorització per activar altes de suposats treballadors/es al sistema de cotització de la Seguretat Social, a càrrec de la seva cartera de clients que disposaven de signatura digital. Els perjudicats podien ser tant empresaris o autònoms que tenien aquest despatx per tal de realitzar tràmits burocràtics amb l’administració, o persones físiques que feien tramitacions puntuals, com podien ser declaracions de renda. Quan els perjudicats detectaven aquesta activitat irregular i reclamaven al despatx, els investigats adduïen que es tractava d’una errada de la gestoria i que procedirien a esmenar.
També es van investigar 24 parelles de fet fictícies entre persones nacionals amb ciutadans extracomunitaris per facilitar la seva regularització administrativa, inscrites al registre de parelles estables de fet de Catalunya. Finalment van constatar-se’n que en 21 d’aquests casos, els ciutadans extracomunitaris implicats van sol·licitar la residència, per ser familiar d’una persona nacional, i en 16 es va aconseguir la regularització. Entre una d’aquestes parelles investigades es trobava la unió entre una ciutadana estrangera i un dels principals investigats.
Aquestes gestions es van dur a terme amb la col·laboració de la Subdelegació del Govern a Girona, l’Oficina del Departament de Treball de la Generalitat a Figueres i la Tresoreria General de la Seguretat Social de Girona.
Tres funcions dins d’un mateix entramat
Dins de l’entramat delictiu existien diversos rols assignats als investigats, essent els responsables de la gestoria els que duien a terme juntament amb altres persones d’origen estranger la direcció de l’activitat criminal de l’entramat.
Per una banda, des de la gestoria s’elaboraven els contractes laborals ficticis que eren presentats a la Seguretat Social. També generava, de manera fraudulenta, documentació necessària per inscriure una parella de fet al registre de parelles estables de fet de Catalunya del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Finalment, també es va poder acreditar durant la investigació l’empadronament fraudulent en domicilis per acreditar la convivència entre els membres de les parelles de fet investigades.
Per altra banda, altres persones, no relacionades formalment amb la gestoria, eren els encarregats de captar immigrants estrangers amb la seva situació administrativa irregular, per, a canvi de diners, iniciar els tràmits de regularització fraudulents.
Finalment, els investigadors van identificar un seguit de persones, principalment dones, que eren les que, en connivència amb la trama criminal facilitaven les seves dades per tal d’inscriure’s com a parella de fet amb els ciutadans estrangers, a canvi d’una quantitat econòmica.
Una vegada es disposi de sentència judicial per l’enjudiciament d’aquesta causa, es podrà revocar la documentació obtinguda de manera il·legal. Correspondrà a l’autoritat judicial demanar aquesta revocació a la subdelegació del govern.