Dotze parelles lingüístiques al Centre Penitenciari de Figueres
2011-11-23 07:30Aquest dimarts s'han presentat dotze noves parelles lingüístiques al Centre Penitenciari (CP) de Figueres, en un acte en què han assistit Mercè Castelló, Regidora de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Figueres; Dolors Barceló, responsable del programa “Voluntariat per la llengua” del Centre de Normalització Lingüística de Girona, i Josep M. Font, director del Centre Penitenciari, entre d’altres.
Un total de vint-i-una persones participen en aquesta nova edició del “Voluntariat per la llengua” al CP, xifra que suposa un rècord respecte de les quatre edicions passades. Mercè Castelló destaca que “consolidem un projecte pioner d’implicació de la comunitat penitenciària amb la societat civil figuerenca”; Dolors Barceló, d’altra banda, assenyala que “el programa fomenta que tant voluntaris com aprenents coneguin realitats diverses, i promou la cohesió social”. Finalment, el director del Centre “s’ha felicitat per l’ increment progressiu que any rere any presenta l’experiència i pel suport simbòlic a la llengua lligada als processos de reinserció”.
Des d'ara i fins al juny, voluntaris i aprenents es trobaran a l’escola del CP i dedicaran una hora setmanal a la conversa en llengua catalana. El requisit per ser aprenent és tenir un coneixement bàsic de català i estar alfabetitzat; per ser voluntari cal tenir un bon coneixement de la llengua i complir les condicions establertes pel CP.
La responsable de l’Oficina de Català de Figueres, Montse Deulofeu, explica que “s’han programat tres activitats de seguiment per a les parelles lingüístiques: un taller de felicitacions de Nadal, la continuació del llibre viatger (a partir d’un text inicial, cada setmana el llibre arribarà a una parella lingüística que s’encarregarà de continuar la història) i, com a novetat, aquest curs les parelles participaran de les Jornades de Ciutadania que organitzen per als interns del Centre.”
L’èxit de la implantació del “Voluntariat per la llengua” al CP de Figueres s’ha repetit també a altres centres penitenciaris, en concret, al CP de Girona.
“Voluntariat per la llengua” és un programa de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i del Consorci per a la Normalització Lingüística que fomenta l’ús de la llengua catalana en les relacions personals tot posant en contacte una persona que parla habitualment català amb una altra que en té coneixements bàsics i que vol fer un pas endavant per parlar-lo amb normalitat.