El comerç i els mercats a l'Edat Mitjana centraran el cicle de conferències de Terra de Trobadors
2019-08-19 12:00El Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes (ILCC) de la Universitat de Girona coorganitzen, per dinovè any consecutiu, la programació de tipus acadèmic i cultural del XXIX Festival Terra de Trobadors 2019, especialment el Cicle de Conferències “Miquel Pujol Canelles”, que s’ha consolidat al llarg dels anys com una de les referències de l'esdeveniment, ja que durant els 28 anys del festival, s’han organitzat més de cent conferències a càrrec de prop d’un centenar de conferenciants.
Les conferències d’enguany aniran a càrrec de destacats professors universitaris, investigadors i medievalistes que presentaran les seves darreres recerques al voltant dels eixos temàtics, culturals i històrics de l'esdeveniment, enguany sota el lema “El comerç i els mercats a l’Edat Mitjana. El temps del comte Hug V d’Empúries (1269-1277)”.
El cicle començarà el divendres 6 de setembre a les 18 h a la Capella de Santa Clara amb la conferència inaugural del festival "Mercat i fiscalitat a Castelló d’Empúries a la Baixa Edat Mitjana (segles XIV-XV)” a càrrec d’Albert Martí Arau, llicenciat en Humanitats i Documentació. Martí ha cursat també el doctorat en Història a la Universitat Pompeu Fabra. En el marc del departament de Ciències Històriques de la Institució Milà i Fontanals de Barcelona (CSIC), ha investigat en l’àmbit de la fiscalitat i les finances públiques de la Corona d’Aragó (segles XIII-XV) a través de l’exemple de Castelló d’Empúries.
La seva conferència plantejarà algunes qüestions importants sobre la temàtica d’enguany de Terra de Trobadors. Tal com succeeix en moltes altres localitats catalanes, des de mitjans del segle XIV els impostos indirectes o imposicions municipals, fins llavors esporàdiques, comencen a aparèixer en la documentació econòmica de Castelló d’Empúries de forma permanent. Per què les imposicions es consolidaren dins la tresoreria castellonina? Quin ampli ventall de productes i transaccions gravaven? Tothom les havia de pagar o algú n’estava exempt? Quines reportaven majors beneficis pel municipi? I qui se’n beneficiava de la seva gestió? La resposta a aquestes qüestions ens servirà per aproximar-nos no només a múltiples i diversos aspectes del funcionament del mercat municipal dels segles XIV i XV, sinó també com a porta d’entrada per endinsar-nos en la societat castellonina baixmedieval.
En acabar la conferència inaugural, a les 19 h tindrà lloc la presentació del número 18 de la revista Mot so razo del Centre d’Estudis Trobadorescos i la Universitat de Girona, a càrrec de Miriam Cabré, Doctora en Filologia i professora de l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona, i de Jordi Canet Avilés, responsable del Centre d’Estudis Trobadorescos i del Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries.
El dissabte 7 de setembre a les 12 h a la Capella de Santa Clara, Víctor Farías Zurita, Doctor en Història Medieval i professor de la Universitat Pompeu Fabra, oferirà la conferència “Un paisatge urbà medieval a final del segle XIII. La vila de Castelló d’Empúries i les viles del comtat d’Empúries i dels comtats veïns”, en la qual es tractarà sobre el dinamisme econòmic i social del comerç medieval i l’impacte dels mercats setmanals i de les fires en les viles i territoris del comtat d’Empúries i d’altres comtats a final del segle XIII, en època d’Hug V d’Empúries. Cal recordar que Castelló d’Empúries, capital del comtat d’Empúries, celebrava durant l’Edat Mitjana dos mercats setmanals (dimarts i dijous), en algunes èpoques fins a tres (també dissabte), i les fires i trobades comercials tenien cada any molta anomenada al territori, com la Fira de Rams.
El mateix dissabte 7 a les 18 h de la tarda, també a la Capella de Santa Clara, tindrà lloc la tercera i última conferència, que tancarà el cicle de xerrades del festival d’enguany. La conferència porta per títol “Un mercader de cavalls i un rei disfressat de criat, camí de Bordeus maig de 1283)” i anirà a càrrec de Xavier Renedo Puig, Doctor en Filologia Catalana, professor a la Universitat de Girona i conferenciant al Terra de Trobadors en diverses edicions del festival. El Dr. Renedo és un gran coneixedor de l’escriptor gironí Francesc Eiximenis, així com de les Cròniques medievals catalanes, especialment de la Crònica de Ramon Muntaner, que tracta de l’època del comte Ponç Hug IV (que fou comte d’Empúries entre els anys 1277 i 1313) i la invasió francesa del comtat d’Empúries de l’any 1285. Ha publicat una extensa bibliografia sobre diversos aspectes de la literatura, la llengua i la historiografia medieval catalanes, i és també capaç de relacionar en els seus articles i treballs el futbol, la filologia i l’hermenèutica bíblica.
El Cicle de Conferències del festival du el nom del filòleg, medievalista i investigador castelloní Miquel Pujol Canelles (1927-2011), reconegut estudiós especialista en el món dels trobadors, en la història local i en la de la comunitat jueva castellonina, autor d’una important obra bibliogràfica local amb títols com La poesia occitanocatalana de Castelló d’Empúries. Recull de poemes de final del segle XIII i primer terç del XIV o La conversió dels jueus de Castelló d’Empúries, entre altres obres.
Des de l’any 2012, l’assistència al Cicle de Conferències de Terra de Trobadors compta amb el reconeixement de crèdits de lliure elecció per part de la Universitat de Girona, per la qual cosa els estudiants universitaris que assisteixen a les conferències poden rebre 0,5 crèdit de lliure elecció equivalent a 15 hores lectives per part de la Universitat de Girona.
Per a més informació sobre les conferències, podeu trucar al telèfon 972 25 08 59, a historia@castello.cat, o bé es pot consultar la pàgina web del festival www.terradetrobadors.com/conferencies.