El Consell Comarcal demana als ajuntaments de l'Alt Empordà el seu compromís per impulsar l'ús social del català
2021-12-22 11:30El ple del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, celebrat ahir a la tarda, ha aprovat dues mocions de suport al català, la primera, enfocada a l’ús social del català i la segona, refermant el model d’immersió lingüística. D’aquesta manera, l’ens comarcal buscava el màxim d’adhesions en cadascun dels texts proposats.
L’articulat sobre l’ús social del català a l’Alt Empordà va ser presentada pels partits del govern comarcal (Junts i PSC) amb el suport d’ERC i la CUP. Només el conseller comarcal de Ciutadans hi va votar en contra. La moció en la seva part expositiva fa èmfasi en l’ús minvant de la llengua en els entorns socials: «El català no només no està exempt de patir tots aquests efectes de la globalització sinó que com a llengua minoritària, i com a llengua marginada o perseguida de forma intermitent durant els darrers 300 anys, encara està molt més perjudicada, fins al punt que ja han sorgit veus des de l’àmbit acadèmic que alerten que aquest fenomen pot acabar, en un futur, empitjorant de forma alarmant la situació».
El vicepresident del Consell Comarcal, Josep M. Bernils, explica que «la nostra comarca no es troba al marge d’aquesta situació. En patim els seus efectes i i han sorgit diverses senyals d’alarma. Òmnium Cultural de l’Alt Empordà ha iniciat la campanya “Fem-la petar” per tal de crear grups de conversa heterogenis entre catalanoparlants i gent nouvinguda amb diferents orígens i cultures. D’altra banda, diversos centres educatius de casa nostra ja estan elaborant normes per promoure l’ús del català entre els alumnes, davant la caiguda en picat que ha patit, en poc més d’una dècada. I ens consten altres accions que es posaran en marxa l’any vinent en diversos sectors econòmics».
En la part dispositiva de la moció es va acordar instar als Ajuntaments de la comarca que fomentin l’ús del català en diferents àmbits com la retolació de comerços alhora que col·laborin amb centres educatius i entitats locals per impulsar iniciatives de suport a la llengua. L’ens comarcal també pren el compromís d’impulsar campanyes de sensibilització per tal d’evitar «la subordinació lingüística de la població, especialment entre els infants, joves i adolescents». El Consell Comarcal també demana als ajuntaments de l’Alt Empordà que fomentin el català «en la retolació dels comerços, oficines i empreses, tant els de nova obertura com els que ja estan en funcionament, d’acord amb el Codi de Consum de Catalunya i la resta de normativa de la legislació comercial».
La moció de suport al model de l’escola va ser portada al plenari pels grups d’ERC, JxC i la CUP, essent aprovada per aquests partits. Aquesta proposta ve motivada per la sentència –i el seu aval– que obliga tots els centres educatius catalans a fer un mínim d’un 25% de les classes en castellà. El text que ha assumit el Consell Comarcal considera «sentència és un nou intent d’agressió al model d’escola catalana i el seu enfocament pedagògic. Un model consolidat, garant de competències lingüístiques i avalat àmpliament per la societat catalana al llarg de dècades».
Bernils assenyala, finalment, que «ambdós acords refermen una posició molt clara de la nostra institució en relació als atacs que pateix la llengua catalana des d’aquestes dues vessants, en l’àmbit social i en el del model educatiu d’immersió del català que ha donant, en general, bons resultats acadèmics».