El Consell d'Alcaldies de l'Alt Empordà valida una moció pel desenvolupament responsable de les instal·lacions d'energies renovables
2021-02-22 18:00El Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha realitzat un Consell d'Alcaldies per presentar la moció que s'ha redactat de manera consensuada, i que manifesta la voluntat de l'ens comarcal en contribuir un desplegament ordenat de les energies renovables al territori. També s'ha presentat als alcaldes i alcaldesses l'estudi de millora del transport públic que està duent a terme la Generalitat de Catalunya.
El conseller comarcal delegat de l’Agència Comarcal d’Energia i Clima, Agustí Badosa, explica que a la comarca «tenim 17 projectes que s’han presentat i que estan en diferent estat de tramitació». «D’alguna manera avui volem presentar una moció que recull les inquietuds i preocupacions de molts municipis de la comarca» ha dit Badosa.
L'any 2012, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà va constituir l'Agència Comarcal de l'Energia i Clima amb l'objectiu d'establir prioritats al territori en l'estalvi energètic i la implantació d'energies renovables. Actualment, la preocupació entre els municipis sobre aquesta temàtica és notable i un 93 % dels municipis estan adherits al Pacte d'Alcaldes per una energia local sostenible. Vista la situació actual, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà proposa totes les eines al seu abast per contribuir al desplegament ordenat de les energies renovables al territori i a la reducció de les emissions globals.
El text fa èmfasi en el fet que la Generalitat no disposa de cap model de desplegament de parcs solars fotovoltaics o parcs eòlics, ni cap pla director que reguli la implantació d'aquestes infraestructures i els planejaments urbanístics de la majoria de municipis de la comarca tampoc regulen les zones compatibles amb aquest tipus d'instal·lacions.
Aquesta situació posa en perill el model de desenvolupament territorial on el sector turístic té un paper preponderant. El plantejament que s'ha subscrit al Consell d'Alcaldies detalla que la instal·lació d'aquests parcs d'energia renovables suposa un risc per a l'actiu turístic de la comarca, ja que situen elements d'un impacte notable en el paisatge i que cal una avaluació dels efectes individuals i de conjunt. També es detalla que aquesta avaluació ha de tenir en compte com aquestes infraestructures poden l'economia empordanesa.
A la part dispositiva del text, que es portarà a aprovació al ple, es reitera el compromís de la comarca amb les energies renovables alhora que es demana a la Generalitat que elabori un pla director urbanístic i una moratòria de llicències que permeti una implantació ordenada. També es reclama que en aquest procés hi hagi una participació activa dels municipis.
La moció demana que es modifiqui la norma que regula les anàlisis d'impacte de les instal·lacions i s'inclogui l'impacte que produeixen aquestes infraestructures sobre el paisatge, l'economia i la societat del territori.
Actualment l’Agència Comarcal de l’Energia i Clima té constància de 7 sol·licituds de parcs eòlics i 10 de fotovoltaics. Els parcs eòlics se situarien a: el Far d’Empordà, la Jonquera, Capmany, Biure, Agullana i Llançà i en el cas de les sol·licituds fotovoltaiques: Capmany, el Far d’Empordà, l’Escala, Vilafant, Ordis, Santa Llogaia d’Àlguema, Navata, Cabanelles i Vilafant. Algunes d’aquestes propostes ja tenen un acord desfavorable.
A petició d’una alcaldessa s’ha fet una modificació de la moció perquè el text contempli també el transport de l’energia.
Estudi de millora de transport públic per carretera
El Consell d'Alcaldies també ha servit per presentar l'estudi que ha iniciat la Generalitat de Catalunya i que vol analitzar el transport públic existent per tal d'ajustar-lo a la seva demanda real i a les necessitats del territori, afavorint la coordinació entre els diferents modes de transport i potenciant els serveis a la demanda i els serveis transfronterers del projecte ConnECT.
L'estudi compta amb un treball de camp fet a partir d'entrevistes als principals agents i enquestes als ajuntaments de la comarca. L'objectiu és que tots els municipis tinguin un servei de transport públic adequat a la demanda real, i que aquests garanteixin l'accés a serveis essencials com els centres sanitaris de referència i que tots els municipis estiguin interconnectats amb la comarca i altres municipis de referència.
L'estudi valorarà la implantació de noves parades aprofitant, entre d'altres, les que s'utilitzen per al servei de transport escolar.
El director dels Serveis Territorials del Departament de la Presidència a Girona, Raül Morales, també ha intervingut al Consell d’Alcaldies per informar l’estat de les tramitacions de les ajudes del temporal Glòria.