El conseller d'Agricultura s’ha reunit amb els alcaldes dels municipis afectats pel #focempordà per explicar les actuacions que s’estan portant a terme
2013-05-20 19:00El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del delegat del Govern a la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, del director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, i del director de Serveis Territorials a Girona, Vicenç Estañol, s’ha desplaçat a la Jonquera per reunir-se amb els alcaldes afectats pels incendis de l’Alt Empordà i visitar els treballs de restauració i prevenció d’incendis que ja s’han iniciat a la zona per via d’emèrgencia.
El conseller Pelegrí ha reiterat el compromís amb el territori que ha permès posar els mitjans per iniciar el procés de restauració dels terrenys afectats pels incendis de l’Alt Empordà. Ha explicat que “tot i les dificultats del moment el Departament d’Agricultura ha aconseguit reservar unes partides per completar els treballs que ja ha iniciat el Ministeri d’ Agricultura, Alimentació i Medi Ambient per un valor total de 1.855.758 €". Per la seva banda, el Departament destinarà 900.000 euros aquest any 2013.
L’incendi de la Jonquera va cremar 10.476 hectàrees (8.729 forestals). L'estiu de l’any del 2012 va ser el pitjor pel que fa a hectàrees forestals cremades des de que ha començat el mil.leni.
Els tècnics del Departament d’Agricultura van realitzar l’anàlisi i van elaborar les propostes de seguiment e identificació de les zones recomanables per a realitzar inversions de millora i restauració. Les actuacions planificades s’han prioritzat per la seva inclusió en la planificació de prevenció d’incendis de la zona, per intentar evitar que altres grans incendis forestals puguin afectar la mateixa superfície els propers anys. També s’ha prioritzat la lluita contra les plagues, per tal de preservar la possible regeneració futura. Les actuacions que s’han iniciat consisteixen en treballs de tallada de fusta morta, selecció de tanys, podes i tractament de les restes vegetals, millora o construcció de pistes, restauració de barrancs i millora d’altres infraestructures forestals com punts d’aigua o elements pel maneig de ramats.
Aquestes actuacions han estat sotmeses a la corresponent tramitació d’avaluació d’impacte ambiental amb certificat de que les actuacions no afecten els valors pels quals aquest territori ha estat inclòs en Xarxa Natura 2000.
El Departament d’Agricultura s’ha compromès a realitzar actuacions pel mateix import que el ministeri, 1,8 milions a la zona cremada. La previsió és executar aquestes treballs en el període 2013-2014. De moment, aportarà dues partides, una inversió directa de 500.000 euros i una de 400.000 euros de partides indirectes a través de les brigades de Forestal Catalana, empresa púbica adscrita al Departament.
La importància de les infraestructures de prevenció d’incendis
El Departament d’Agricultura previ a l’incendi de la Jonquera havia elaborat el Projecte d’infraestructures estratègiques de prevenció d’incendis del Perímetre de Protecció Prioritària Massís de l’Albera, en el que es defineixen les infraestructures necessàries en matèria de prevenció d’incendis en el seu àmbit. Part d’aquestes s’han executat dins del marc del programa PRINCALB “Prevenció d'incendis forestals transfronterers a l'Albera i Cap de Creus”. Es tractava d’un programa europeu transfronterer, és a dir l’establiment d‘infraestructures de prevenció d’incendis a banda i banda de la frontera. A juliol de 2012 s’havia treballat a la zona del Pla de l’Arca. Precisament les infraestructures que s’havien realitzat en aquesta zona van tenir un paper destacat en la evolució de l’incendi i es va demostrar la seva eficàcia en limitar l’impacte de l’incendi.
Precisament, en aquest sentit i continuant amb la mateixa línia, el conseller ha reiterat la importància de la prevenció i ha afirmat que “hem de treballar amb la idea de fer molta feina de prevenció, perquè no es torni a produir un incendi d’aquestes dimensions, per minimitzar sempre els danys”.
Des del Departament d’Agricultura també s’ha donat pas a la iniciativa privada que està procedint a la retirada de part de la fusta cremada amb utilitat comercial. Aquesta actuació afavoreix la reducció de l’aparició de les plagues, la rebrotada de la vegetació i l’execució d’altres treballs. A la zona de l’incendi ja s’està actuant i s’han autoritzat més de 100 expedients de tallada amb un volum extret superior als 16.000 m3, especialment a les formacions de les pinedes afectades.
El Departament d’Agricultura, a més, està treballant amb intensitat per desenvolupar el mercat forestal i la producció de biomassa. A més s’està acabant de redactar el Pla d’Ordenació dels Recursos Forestals (PORF) de les comarques gironines. En aquest document es proposen alguns temes estratègics com són les suredes i pinyoners per la producció de suro i pinyons respectivament, que escauen en les possibles estratègies a desenvolupar en les zones incendiades en el marc d’una ordenació agroforestal més ample.