El Festival Terrer arrela a l'Empordà des del 15 de maig

2025-04-24 09:00

La DO Empordà celebra enguany cinquanta anys de la seva creació. Per commemorar aquesta data, el Consell Regulador de la DO Empordà ha preparat per aquest any un programa d’activitats que volen posar en valor la trajectòria de la denominació empordanesa i la seva aposta per la qualitat, les varietats autòctones i l’enoturisme.

Una de les propostes destacades és la celebració de la primera edició del Festival Terrer Empordà que tindrà lloc del 15 al 18 de maig i que oferirà activitats que fusionen el patrimoni i les arts en viu amb la cultura vitivinícola. El festival maridarà vins i espectacles en espais patrimonials emblemàtics com el MAC- Empúries, el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, la Canònica de Vilabertran, Cadaqués o Calonge. Espais que permeten explicar la mil·lenària relació del territori amb la cultura del vi. La imatge del festival extreta de la Bíblia de Rodes (s. XII) exemplifica bé aquesta tradició. El festival es presenta com una experiència única, on les arts i la viticultura es converteixen en protagonistes en escenaris que ens transporten i ens connecten amb les essències del temps i de l’espai. Aquesta combinació de disciplines, sabers i sensibilitats confereix al projecte una singularitat pròpia i remarca que la creativitat arrelada al territori és una font inesgotable de riquesa per al país i la seva gent. La iniciativa es porta a terme amb l’estreta col·laboració de la Generalitat de Catalunya a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (ACPC) per donar a conèixer els monuments a la ciutadania i alhora contribuir al creixement de les entitats que articulen el territori.

El programa del Festival Terrer Empordà s’inaugurarà el 15 de maig amb un tast a càrrec del sommelier Josep Roca, a la Canònica de Vilabertran, que serà un viatge sensorial per descobrir l’essència del terrer empordanès. En acabar el tast i al mateix espai, tindrà lloc la sessió d’arts visuals Visions de Terrer -amb Ona Trepat, Octavi Serra, La Noia de Monyo i Martina Rogers Manzano-, i a continuació l’espectacle de dansa 360º de Raquel Gualtero.

L’endemà, el 16 de maig, el MAC-Empúries acollirà la programació de la jornada amb el tast Vins Mil·lenaris a cura de Romina Ribera amb varietats antigues i elaboracions ancestrals. De les àmfores als vins de panses, de la Vitis apiana de Plini el Vell als nostres moscats. Fermentacions amb pòsit històric que han resistit segles de canvis. Un tast únic de quatre vins d’avui amb 2.500 anys d’història al darrere. La vesprada culminarà amb el concert d’Anna Ferrer que presenta l’espectacle Parenòstic del que ha editat recentment el disc amb el mateix nom.

El dia 17, el festival es traslladarà a Cadaqués i a Sant Pere de Rodes. A la vila costanera, es programa un concert del darrer treball recent estrenat Post del compositor i pianista Carles Viarnès, així com un tast a càrrec de la tècnica de la DO Empordà, Alícia Juher, que porta per títol Vitis Vinafera al Cap de Creus. El monestir acollirà el tast Carinyena a Tramuntana que dirigirà la presidenta de l’Associació Catalana de Sommelier (ACS), Anna Vicens, i el concert la Jove Capella Reial de Catalunya que interpretarà Pelegrinatge de l’ànima sota la direcció de Lluís Vilamajó un dels concerts més destacats del programa. El pelegrinatge medieval transcendia el viatge físic, convertint-se en una profunda experiència espiritual i cultural. La música hi jugava un paper crucial, guiant el viatge dels pelegrins en el seu camí cap a llocs sagrats com Montserrat o Sant Pere de Rodes. Les melodies i els cants expressaven la seva fe, els consolaven durant la travessia i celebraven l'arribada a les destinacions venerades. Aquest concert ens submergirà en la música d'aquella època de profunda devoció, explorant obres del Llibre Vermell de Montserrat, amb les seves danses i cants a la Mare de Déu, les Cantigas de Santa Maria, que narren miracles i lloances a la mateixa figura, melodies del Còdex Las Huelgas, testimoni de la rica tradició musical monàstica, i altres peces dels còdexs de Montpellier i Xipre.

La programació d’aquesta primera edició del festival es tancarà el 18 de maig al Castell de Calonge que acollirà el tast Rara Avis In Terris a càrrec de la periodista i sommelier Ruth Troyano i el concert de la trompetista i cantant bagenca Alba Careta. El mateix dia 18 de maig, a la Canònica de Vilabertran, a la tarda tindrà lloc el tast Àmbars a cura de la sommelier Clara Antúnez i l’actuació del duet de guitarra d’Elisabeth Roma & David G. Aparicio.

‘Paraula’, producció pròpia del festival en aquesta primera edició, el festival també programarà una producció pròpia que porta per títol Paraula!, que porta a escena i en petit format textos que parlen del territori i l’origen. Els autors empordanesos Rosa Font Massot, Laura Ortensi i Adrià Pujol Cruells han seleccionat textos per compartir-los en veu alta, en escenaris singulars. Les seves paraules acompanyaran els vins i precediran la música programada a cada espai.

La primera edició del Festival Terrer Empordà presenta una programació que integra patrimoni i arts en viu amb la cultura vitivinícola i gastronòmica. El festival traça una línia de treball fusionant producte de territori i espectacles en espais patrimonials emblemàtics com Empúries, Sant Pere de Rodes, Vilabertran en col·laboració amb l'Agència Catalana del Patrimoni. Espais que permeten explicar de manera explícita i pertinent la mil·lenària relació del territori amb la cultura del vi al Mediterrani.

El festival es presenta com una experiència única, on les arts i la viticultura es converteixen en protagonistes en escenaris que ens transporten i ens connecten amb les essències del temps i de l’espai. Situa al mateix nivell la creativitat dels llenguatges artístics i altres manifestacions culturals de vigència indiscutible, com ara el vi i la gastronomia. Aquesta combinació de disciplines, sabers i sensibilitats confereix al projecte una singularitat pròpia i remarca que la creativitat arrelada al territori és una font inesgotable de riquesa per al país i la seva gent.