El Fòrum del Patrimoni Literari del 4 de novembre es farà de forma telemàtica
2020-10-28 17:35La nova edició del Fòrum del Patrimoni Literari, organitzat per la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona, se celebrarà el dijous 4 de novembre en format telemàtic i reflexionarà sota el lema "Literatura i censura". La inscripció al X Fòrum del Patrimoni Literari és gratuïta i s'ha de formalitzar enviant un correu electrònic a l’adreça dir.cmaa@udg.edu. Uns minuts abans de començar, s'enviarà l’enllaç a totes aquelles persones inscrites per tal que puguin connectar-se a la sessió.
El Fòrum és una iniciativa creada per a compartir experiències, metodologies, resultats i temàtiques comuns entre centres, institucions i estudiosos dedicats a la gestió del patrimoni literari, en totes les seves manifestacions. Al Fòrum de l’any 2014, també a Castelló d’Empúries, es va reflexionar sobre la lectura sota aquest epígraf: “Llegir i després, si de cas, escriure”. Es va dedicar el Fòrum de 2015 (Figueres) a “Traduir, la millor manera de llegir”. L’any 2016 (Girona) es va dedicar a “L’art d’escriure”. En el Fòrum de 2017 (Biblioteca de Catalunya), es va reflexionar sobre “Els papers dels escriptors”; l’any 2018 Castelló d’Empúries va acollir novament la vuitena edició del Fòrum amb motiu de l’Any Fages de Climent, i l’any passat el tema central va ser el paper dels curadors i editors de les obres literàries, amb la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona com a seu.
La jornada tindrà dues parts diferenciades: al matí tindrà lloc la inauguració i presentació de la jornada, en la qual participarà la regidora de Cultura i Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, Xon Hugas, i també el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà, entre altres; i tot seguit hi haurà les diverses ponències previstes al voltant dels diferents tipus de censura, a càrrec d’Olívia Gassol, Jesús Alturo, Neus Real, Lara Estany i Francesc Foguet.
A la tarda es celebrarà una taula rodona titulada “Literatura, memòria i valors”, amb la participació de Jordi Font Agulló, Joan-Lluís Lluís i Simona Škrabec, moderada per la professora Margarida Casacuberta. Finalment es farà un balanç de la jornada, amb el qual es clausurarà el fòrum.
La literatura, igual que la resta de creacions artístiques, ha estat vigilada de prop pels estaments de poder donades les seves capacitats representatives, persuasives, imaginatives. El control sobre la literatura, la censura, s’ha desenvolupat al llarg de la història de maneres ben diferents, en funció dels diversos interessos socials, polítics, religiosos o lingüístics. Així, la llibertat literària ha estat moltes vegades condicionada per factors extraliteraris. Testimonis de tota mena ens ho demostren. Però, com condiciona aquesta realitat als escriptors? Quina és la reacció del públic lector davant la censura? Quins han estat els canals de circulació, si n’hi ha hagut, de les obres prohibides? Quines estratègies s’han utilitzat per intentar fer front a la censura?
Així mateix, la revisió del passat i del “cànon”, desenvolupada des de diversos enfocaments crítics, ens ofereix noves possibilitats de construir la història cultural, les històries culturals. Per tant, des de quina perspectiva és convenient encarar-nos a la literatura de tots els temps? Les obres han de ser políticament correctes? És possible transgredir la normativitat hegemònica? La llibertat d’expressió té límits? N’ha de tenir? Quins? Quants? Els límits no constrenyen la llibertat creativa? Aquestes i d’altres preguntes mirarem de respondre en la desena edició del Fòrum del Patrimoni Literari, que per primera vegada se celebrarà en format virtual.
En aquesta desena edició del Fòrum del Patrimoni Literari, la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent compta amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, del Grup de Recerca de Patrimoni Literari de la Universitat de Girona, la Diputació de Girona i dels Ajuntaments de Castelló d’Empúries i Figueres. Per a més informació al telèfon 972 41 89 60, o bé a wwwudg.edu/cmaa.