El Museu de l'Electricitat de Figueres ja s'ha obert al públic en general
2014-06-18 09:00La Fundació Endesa ha inaugurat aquest dimarts el primer museu català dedicat a l'electricitat a Figueres. A més de ser el primer Museu de l’Electricitat de Catalunya, és l’únic d’Espanya amb aquestes característiques. L’acte inaugural ha estat presidit pel president de la Fundació Endesa, Rafael Miranda, acompanyat per la directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa.
De fet es podria dir que s’ha inaugurat per segona vegada, ja que el Museu ja existeix com a tal des de fa més de 25 anys i fins ara, tot i estar tancat al públic, s’hi feien visites per a grups a demanda. Però no ha estat fins avui quan, després de les obres d’adequació de l’espai a l’actual normativa museística, ha obert les seves portes al públic general en un horari de visites. D’aquesta manera, posa a disposició de totes les persones que estiguin interessades la seva valuosa col·lecció de peces històriques que expliquen el procés d’electrificació de la comarca. El Museu es podrà visitar, entre els mesos d’abril i octubre, de 10h a 14h i de 16:45h a 19h. De novembre a març, els grups d’escolars i altres col·lectius podran concertar una visita mitjançant cita prèvia. L’entrada té un cost simbòlic de 2 euros en tarifa general i 1 euro en tarifa reduïda per a pensionistes, estudiants i famílies nombroses.
El Museu de l’Electricitat, que es va posar en marxa el 1988, s’ubica en un edifici que havia estat el magatzem de la seu d’Hidro –nom popular amb el qual es coneixia Hidroelèctrica de l’Empordà–, al carrer de Sant Josep, molt a prop de la Rambla figuerenca.
El centre –que té un aforament per a 89 persones– ocupa un espai de 250 m2 on hi ha exposades, en diverses sales, més de 500 peces del Fons Històric de la Companyia. La major part d’elles procedeixen de la desapareguda Hidroelèctrica de l’Empordà i daten des del 1895 fins a mitjan del segle XX. D’entre la col·lecció de maquinària, utillatges i aparells de mesura en destaca la primera llum de carbó que va il·luminar, l’any 1903, la Rambla de Figueres. Aquesta funcionava amb dos carbons i avui dia encara es pot encendre amb la seva tecnologia original.
El museu també compta amb un grup hidràulic complet (rodet de turbina Pelton, generador i regulador) de la primera dècada del segle passat corresponent a la Central de Vilallonga de Ter (ubicada a la vall de Camprodon, al Ripollès) així com una col·lecció de telèfons de paret amb caixa de roure i caoba de la marca Ericsson, un ampli ventall d’aparells de mesura, rellotges de comandament de les centrals, comptadors, filtres d’oli, aïlladors de porcellana i parallamps de totes les mides, entre altres.
En els darrers sis mesos, la Fundació Endesa ha dut a terme les obres de remodelació de l’espai que han permès incorporar el Museu de l’Electricitat a la xarxa d’equipaments culturals de la capital de l’Alt Empordà. Les tasques d’adequació han consistit, d’una banda, a executar treballs d’obra civil i, de l’altra, a instal·lar senyalització informativa per poder recórrer el museu i entendre la història de l’electricitat mitjançant el contingut, és a dir, les peces. En concret, la Companyia ha adaptat l’espai a persones amb mobilitat reduïda, ha habilitat els serveis, ha sanejat les parets i ha impermeabilitzat les tres claraboies que aporten llum natural a l’edifici.
A més, s’ha instal·lat un nou sistema de climatització, modificat el quadre elèctric existent i col·locat elements de seguretat i d’emergència a l’espai com són els extintors, així com la senyalització corresponent de les sortides que facilitaria l’evacuació en cas de necessitat.