El Museu de l'Empordà s'adhereix a la celebració del dia de l'alliberament LGTBIQ+ buscant referents a les seves col·leccions
2020-06-26 10:00El Museu de l'Empordà de Figueres s'adhereix a la celebració del dia de l'alliberament LGTBIQ. Fa dos anys de la constitució a la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya de la comissió de treball de "gèneres i identitats". Durant aquest temps s'ha iniciat un projecte de recerca i recuperació de dones artistes en col·laboració amb les universitats i amb diverses especialistes. Una important tasca que aviat donarà els seus fruits en un viquiprojecte i en una imminent exposició virtual col·lectiva de l'XMAC.
Tanmateix, l'objectiu d'aquesta comissió s'estén també cap a la revisió crítica d'uns museus on el discurs heteropatriarcal ha estat el predominant, tot excloent, tant a les dones com a protagonistes actives de la creació artística, com a d'altres identitats de gènere i d'orientació sexual i afectiva.
La comissió inicia ara el projecte #referentsartLGBTIQ amb l'objectiu de visibilitzar i crear referents de la diversitat de les identitats, de les diferents maneres d'identificar-se, sentir-se i estimar.
Les prioritats i línies estratègiques del programa seran la formació dels equips dels museus, des de les direccions i personal tècnic fins al personal d’atenció als usuaris i el replanteig d'una senyalètica i comunicació amb les persones que visiten els museus, que ha de ser respectuosa i inclusiva vers totes les identitats. L'inici de diverses accions concretes, activitats i mostres temporals virtuals i presencials, col·lectives i concretes. I, finalment, la revisió crítica de les exposicions permanents amb la incorporació de "referents" LGBTIQ+ .
Per començar a visibilitzar aquesta feina, tot coincidint amb el 28 de juny, dia de l'Alliberament LGBTIQ+ o dia de l'Orgull, l'XMAC planteja una acció conjunta i virtual a les xarxes. Diversos museus membres de la Xarxa publicaran una obra de la col·lecció i la posaran en diàleg amb una de les lletres que configuren les sigles del col·lectiu als seus canals aquell dia amb els hashtags #referentsartLGBTIQ i #XMAC. El Museu de l'Empordà hi participarà amb l'obra d'Antoni Caba Casamitjana (1838-1907) "Acadèmia de nu masculí, sense datar", un oli sobre tela.
L'objectiu és establir un diàleg i crear referents de la diversitat. No es tracta de classificar a les persones, ni les obres d'art, ni els i les artistes. Les paraules han de servir per entendre'ns, no per etiquetar. Es tracta de fer pedagogia i mostrar la gran diversitat que s'amaga darrere de les sigles i, de pas, és un punt de partida, una autoavaluació per comprovar quins referents estem mostrant a les col·leccions dels nostres museus, què sabem del col·lectiu i quins prejudicis o dificultats hem de superar.
En definitiva, l'objectiu és aconseguir un museu inclusiu, igualitari i integrador, educador i saludable, tot reivindicant la primera i primordial funció dels museus, la SOCIAL. Es tracta de reflectir la riquesa i la diversitat de la societat perquè tothom se senti inclòs, perquè ningú se senti al marge.