El Ple aprova el Pla de transició energètica de la Diputació de Girona

2024-10-15 19:00

El Ple de la Diputació de Girona, en la sessió ordinària del mes d’octubre, ha aprovat el Pla de Transició Energètica de la Diputació de Girona.
Els reptes socials, econòmics i ambientals a mitjà termini (2030) i a llarg termini (2050) obliguen a fixar uns objectius clars en matèria de reducció d’emissions de diòxid de carboni i de participació de les energies renovables en l’ús final d’energia, que desemboquen en una necessitat de reconfiguració del sector energètic, amb una gran repercussió, alhora, en els sectors econòmic i social.
Amb la voluntat d’exercir la seva responsabilitat pel que fa a la transició energètica, la Diputació de Girona va redactar el seu propi pla de transició energètica de cara al 2030, que avui s’ha aprovat.
Aquest document conté els objectius estipulats per la mateixa Diputació de Girona i la definició de l’estratègia per assolir aquests objectius, que es concreta en la determinació d’accions específiques que es fonamenten en quatre pilars i es divideixen en set línies estratègiques:
Aquest pla es fonamenta en 4 pilars, alinear i coordinar els interessos dels diferents agents implicats, contrastar l'estat actual d'estratègies i accions previstes, enfocar-se cap a la realització de nous projectes per assolir els objectius i, finalment, avaluar de forma periòdica l'estat d'execució de les accions. 

S'estructura en set línies estratègiques:
Línia 1: governança, planificació i digitalització de dades.
Línia 2: comunicació, difusió i educació.
Línia 3: transició energètica justa i social.
Línia 4: eficiència energètica d’edificis i instal·lacions.
Línia 5: descarbonització de l’economia.
Línia 6: bioeconomia circular.
Línia 7: projectes estratègics i innovadors. 

El pla recull i actualitza les previsions del pla estratègic d'impuls de les energies renovables que la Diputació de Girona té aprovat des de l’any 2020 i planteja nous objectius: per al 2030 estalvi de 391 GWh (117.500 Tones de CO2) i assolir un 40% de quota de renovables, per assolir la neutralitat de carboni el 2050. Fa una previsió d'inversions de 28M€ per part de la Diputació i de 83M€ dutes a terme per tercers.