Els centres cívics de Figueres programen més de 80 activitats pel primer semestre de l’any

2024-12-24 08:00

L’Ajuntament de Figueres programa més de 80 activitats entre gener i juny de 2025 en els centres cívics municipals Joaquim Xirau i Creu de la Mà, espai cívic Teatre del Bon Pastor i espai de l’Auditori dels Caputxins i. La programació inclou una variada oferta per a tots els públics: ioga, gimnàstica, dansa, pilates, arts plàstiques (dibuix, pintura, ceràmica), idiomes (anglès, italià), habilitats i recursos (taller d’escriptura, manualitats), aula gastronòmica, activitats infantils i juvenils, informàtica, arts visuals i arts escèniques (teatre), entre altres.

En total, s’ofereixen 1.200 places per les activitats. Les matrícules estaran obertes –presencialment i online- el 20 i el 21 de gener amb la renovació de les activitats de continuïtats; i el 27 i 28 de gener per a qui vulgui apuntar-se a noves activitats i en places vacants.

Totes les activitats estan adreçades, en un principi, a majors de 18 anys, tot i que n’hi ha algunes que són exclusives per a infants i joves i per a majors de 60 anys. En algunes activitats els joves de 16 anys s’hi podran matricular amb autorització familiar. Les activitats es divideixen en diferents àmbits: Balls, Dansa i Gimnàstica, Aula d’Arts Plàstiques André Pinadell, Idiomes, Habilitats i Recursos, Aula Gastronòmica Joaquim Xirau, Informàtica i Arts Visuals, Arts Escèniques, Infantil i Juvenil i  Activitats +60 anys.

Les matrícules s’activen per ordre d’inscripció i quan l’activitat s’omple s’obre una llista d’espera. Hi ha activitats gratuïtes i de pagament.

Reobertura de l’espai cívic Teatre del Bon Pastor
Una de les novetats d’enguany és la reobertura de l’espai cívic Teatre del Bon Pastor com a tercer centre cívic municipal de la ciutat. Situat a la zona oest, a la planta baixa de l’Església del Bon Pastor i al costat de l’Escola d’Adults, la Llar d’Infants del Bon Pastor i el Casal Cívic i Comunitari Figueres – Bon Pastor, oferirà a partir del proper semestre programació estable per a infants i adults, donant continuïtat així a una aposta ja iniciada el 2017 però que es va haver d’aturar coincidint amb el Covid.

Entre les activitats hi destaquen, pels infants, les centrades en l’àmbit creatiu i de l’expressió. Hi haurà un taller d’“Iniciació al món de la música amb tast d’instruments”, impartit pel compositor altempordanès Alverd Oliva, “Dibuix i pintura”, impartit per l’urban sketcher Roberto Pla, i un taller d’expressió corporal, moviment i dansa contemporània “Mou-te i crea!”, a càrrec del col·lectiu Agitart.

Per a adults, les activitats se centren especialment en l’àmbit escènic i de l’expressió verbal, amb el “Taller de teatre” impartit per l’actor i director Pep Puig i el de “Parlar en públic”, impartit per Marià Llop, creador escènic i director de l’Aula de Teatre de Figueres. Es treballarà també entorn del benestar físic amb el taller de “Hatha Ioga”, impartit per Montse Fernández, i a la capacitació digital, amb els tallers “Posa’t al dia amb el mòbil!” i “Apps gratuïtes per al teu mòbil”, ambdós impartits per Xavi Duran.

S’oferiran també tres tallers gratuïts, impartits per Torre Jussana, adreçats a entitats per tal de treballar aspectes com la comunicació estratègica, la fiscalitat o els relleus de la junta directiva. A banda de les activitats formatives, també tindran lloc dues vetllades escèniques gratuïtes. Amb el títol “Tardes boges de talent local”, la companyia La Llarga proposarà un espai de treatre i improvisació on es convidarà els artistes locals a participar d’un espectacle ple d’humor, emoció i complicitat amb el públic.

Al CC Joaquim Xirau, gastronomia, informàtica i arts visuals
Les activitats noves al Xirau són les de l’Aula Gastronòmica Joaquim Xirau: set propostes i una xerrada culinària.  Les activitats noves són: “Pastisseria Francesa”, “Tècniques culinàries”, “Pastissets Salats i pizzes dolces i salades”, “Gaspatxos i Cremes Fredes”,  “Fideuades i Arrossos”, “Elaboració de l’autèntic Foie Gras “Mi cuit”, i una xerrada culinària a càrrec de Maria Nicolau titulada “La Cuina no existeix. La fem nosaltres” (24 d’abril). I es tornarà a col·laborar amb Centre de Distribució d’Aliments i Càritas Alt Empordà per a realitzar el curs gratuït “Taller de Formació en manipulador/a d’aliments”.

A més, també incorporen alguna activitat nova en l’àmbit d’Informàtica i Arts Visuals, ja que el Centre Cívic Joaquim Xirau ha esdevingut Centre Col·laborador del Programa ACTIC de la Generalitat de Catalunya.  L’ACTIC (Acreditació de Competències en Tecnologies de la Informació i la Comunicació) és un examen de nivell que permet l’obtenció d’una titulació oficial que acredita les competències TIC davant de qualsevol empresa o administració. I a partir d’aquestes dates es podran realitzar aquests exàmens al centre cívic prèvia inscripció al web de la Generalitat.

Al CC Creu de la Mà, benestar de la persona i millora de la salut
Al Creu de la Mà continuen treballant i oferint cursos i activitats que segueixen la línia de treball relacionada amb el benestar de la persona i la millora de la salut en general i la salut emocional. Amb l’objectiu de cuidar cos i ment des d’una vessant més integral per aprendre a gestionar l’estrès del dia a dia. Es tracta d’activitats molt demanades per part dels participants i són l’estructura essencial en totes les programacions. Més que activitats es consideren com uns hàbits de salut que és important mantenir-los en el temps per guanyar en salut i benestar.
En aquest sentit, seguint amb la importància de tenir cura de la salut, oferiran un taller sobre nutrició “Combina greixos i carbohidrats saludables contra la inflamació”, a càrrec d’Alba Muñoz-nutricionista. En aquest monogràfic s’explicarà com combinar greixos saludables i carbohidrats de qualitat per vèncer la inflamació crònica i potenciar la nostra energia. També s’identificaran les fonts amagades de sucres en la dieta i s’aprendrà a fer millors eleccions pel benestar.

També destaca el monogràfic “Gua Sha per l’harmonia: tècniques de relaxació”. L’impartirà Neus Padilla, fisioterapeuta i instructora de Hatha ioga. El Gua Sha és una tècnica mil·lenària de la medicina tradicional xinesa que combina la bellesa i benestar on s’utilitza la pedra Gua Sha. En aquest taller, s’aprendrà a utilitzar aquesta eina per estimular la circulació sanguínia, alleujar tensions musculars i afavorir el drenatge limfàtic. És una eina perfecta per gaudir d’una experiència relaxant i reconfortant, i al mateix temps, incorporar una nova rutina diària de cura personal.

Vuit exposicions
Paral·lelament, hi haurà vuit exposicions: “Món de colors” (a càrrec de Venancio Fernández), “Dones” (Marina Pey i Roser Costa), “L’Altra Mirada” (Toni Fernández), “18è Artistes Novells” -al centre Cívic Creu de la Mà-; “Paredors i Pedrers”, en perill d’extinció (a càrrec de la Diputació de Girona), “15 anys de Salut Empordà Cooperació”, “En primera persona” (Nzuri Daima) –al Centre Cívic Joaquim Xirau. L’exposició “El càncer colorectal, què podem fer per prevenir-lo?” es podrà visitar en ambdós centres cívics.

La programació sencera es pot consultar al web www.figueres.cat/centrescivics.