Els turistes que visiten l'Empordà valoren cada cop més el senderisme, el cicloturisme i les activitats nàutiques
2013-09-20 14:00L’Associació Empordà Turisme i l’àrea de Turisme del Consell Comarcal han fet una enquesta, entre les diferents oficines d’informació de l’Alt Empordà, per tal de conèixer de primera mà el balanç que fa el sector de la temporada turística de l’estiu. L’enquesta es va complementar amb un qüestionari enviat als responsables de diversos establiments privats, associats a l’entitat, on es constata un optimisme moderat sobre els volums d’ocupació registrats durant els passats mesos de juny, juliol i agost.
A la vista de les dades que han donat a conèixer les diferents oficines d’informació de l’Alt Empordà, el vicepresident del Consell Comarcal i responsable de l’àrea de Turisme i Promoció Econòmica, Joaquim Felip, assenyala que “cada cop estem veient com els visitants valoren els actius turístics complementaris que tenim com són el senderisme, el cicloturisme i les activitats nàutiques, a banda dels atractius culturals. Això és un valor afegit que, a més, ens permet anat consolidant una desestacionalització de les temporades, un dels objectius del sector. Per aquí és on hem de treballar i, de fet, des del Consell i des de l’Associació Empordà Turisme hi estem plenament implicats en fer-ho”.
L’oficina de turisme de Figueres i els punts d’informació d’aquesta ciutat indiquen que han atès 73.758 persones, xifra que suposa un augment d’un 2,6% respecte el 2012. En primer lloc hi ha els turistes procedents de França, després els de la resta de l’Estat, de Catalunya, Rússia i els països del Benelux. Pel que fa a l’ocupació, l’augment voreja el 3%. Les principals demandes són plànols d’ubicació amb els atractius per visitar; informació de museus, sobretot el Dalí; transport; castell de Sant Ferran i la comarca de l’Alt Empordà. En aquest espai s’ha constatat que el senderisme i el cicloturisme són dues activitats que cada cop interessen més als turistes. Del 8 de juliol al 31 d’agost, la visita guiada ha estat seguida per 7.595 persones, 5.548 dels quals eren estrangeres. 1.482 de la resta d’Espanya i 565, catalanes.
A l’oficina de turisme de Roses s’han atès 59.901 persones que han formulat 51.943 demandes, amb augments significatius els mesos de maig (20%) i juny (24%) i descensos el juliol (12,80%) i agost (4,70%), segons les dades facilitades. En aquest espai, la majoria de demandes fan referència a les visites locals (29,78%), les de l’entorn (15,45%), informació sobre festes i lleure (17%) i localització d’indrets (12,14%). Aquestes peticions d’informació suposen el 75% del total. El 25% restant es divideix en demandes d’informació de transports, comerç, activitats esportives, gastronomia i altres. També s’ha constatat que les demandes sobre allotjament han anat perdent pes de forma paulatina els últims anys i, enguany, han suposat un 5,9% de les demandes. Pel que fa a la procedència es manté la tònica d’anys anteriors: francesos (61,78%), catalans (14,84%), espanyols sobretot bascos i madrilenys (14,01%) i s’ha constatat un augment dels turistes procedents de l’Europa de l’Est.
L’oficina de turisme de Llançà ha atès 33.141 turistes, gairebé un 30% més que la temporada del 2012, amb una mitjana diària de 526 persones. Per procedència, en primer lloc se situen els francesos (6.463 persones), seguit dels catalans (5.622), la gent de la resta de l’Estat (1.406 usuaris), els alemanys, britànics, belgues, holandesos i els dels països de l’est. Les consultes que han formulat han estat referents a informació del municipi, del seu entorn, de les activitats que ofereix el poble de Llançà, allotjament, platges, senderisme i activitats nàutiques, entre altres. Des d’aquest centre d’informació es valora de forma molt positiva la temporada, a nivell de consultes ateses, a la vegada que també hi ha hagut un augment de les activitats organitzades des de l’Àrea de Turisme del municipi.
L’oficina de turisme de Sant Pere Pescador ha atès unes 4.000 consultes formulades pels turistes que, durant els mesos de juliol i agost, s’han desplaçat fins a aquest centre d’informació. Durant la temporada el perfil dels turistes han estat les parelles i les famílies, d’entre 35 anys i 50, procedents de diferents indrets de Catalunya, que s’han allotjat en càmpings, han fet estades d’entre 2 i 5 dies i, principalment, han triat la destinació per gaudir del sol i la platja.
L’oficina de turisme de Peralada ha atès 5.882 persones durant els mesos de juny, juliol i agost, uns 500 visitants menys que l’any passat. El descens s’ha notat més durant el mes de juliol. L’origen dels visitants és de la resta d’Espanya –Madrid i País Basc, sobretot-, de Catalunya i de França. A continuació s’han situat els alemanys, holandesos i belgues, i han notat un augment de la presència de russos i de gent dels països de l’Europa de l’est. Visites a la població i els seus atractius han centrat la majoria de demandes, seguides de les visites a l’Alt Empordà, les platges, les rutes a peu i en bicicleta i els allotjaments. Els responsables de l’oficina conclouen que ha estat un estiu fluix de visitants sense massa intenció de fer despesa.
L’oficina de turisme de Portbou ha atès 2.097 consultes, unes dades que mantenen una tònica entre similar i a la baixa respecte l’estiu anterior. L’origen dels visitants és en primer lloc Catalunya, seguits dels de la resta d’Espanya, França, Anglaterra, Alemanya, Itàlia i Holanda. El perfil del turista és el familiar, el jovent i els estudiosos del filòsof Walter Benjamin i de la Guerra Civil. S’han interessat bàsicament per les activitats que es poden fer a la zona, temes culturals, les rutes a peu, la gastronomia, restauració, pintor Dalí, romànic (Sant Pere de Rodes), activitats aquàtiques, la llengua catalana i també s’ha demanat informació de Benjamin i la Guerra Civil. Els responsables de l’oficina assenyalen que hi ha hagut un petit descens en el nombre de turistes però, aquests, han estat més tranquils i familiars, s’han interessat en la comarca i en les activitats que s’hi desenvolupen.
L’oficina de turisme d’Empuriabrava ha registrat unes dades similars a les de la temporada passada, amb un lleuger descens del visitants el juliol (aquest 2013 s’han atès 11.594 persones i l’estiu passat es van atendre 11.602) i un augment del 5% el mes d’agost respecte el mateix mes de 2012. Els francesos encapçalen el rànquing dels turistes que s’han personat en aquest centre d’informació, seguits dels alemanys, els usuaris de la resta de l’Estat i els catalans. Principalment, s’han interessat en les activitats per poder fer al municipi, els llocs que hi ha per visitar a la zona i els horaris del transport públic. També han mostrat interès en les festes que s’organitzen, la ciutat de Barcelona, les rutes a peu i en bicicleta i els mercats, entre altres demandes.
Pel que fa al Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera, aquest estiu han atès 610 turistes, un 9% menys que l’any passat, que s’han interessat principalment pels itineraris que es poden fer en aquest espai protegit, el castell de Requesens i el monestir de Sant Quirze de Colera.