Figueres crea el Comissionat per a la memòria històrica de la ciutat
2024-02-01 19:00Figueres ha aprovat la creació del Comissionat per a la memòria històrica de la ciutat. L’objectiu és garantir i fomentar la recerca històrica de la ciutat i fer-ne una divulgació que arribi al conjunt de la ciutadania.
El president d’aquest comissionat serà l’historiador Enric Pujol, exdirector del MUME i exdirector del Memorial Democràtic de Catalunya, i l’integraran fins a un màxim de 21 persones de reconeguda trajectòria en la recerca històrica tant a nivell local com comarcal, i en el món de la cultura en general, així com representants de les entitats i institucions vinculades en aquest àmbit. En representació de l’Ajuntament hi haurà els regidors de Memòria Històrica, Josep Maria Bernils, i la regidora de Cultura, Mariona Seguranyes.
La filosofia que ha mogut la creació del Comissionat és que “la història i la memòria són fonamentals a l’hora de crear una cultura ciutadana que serveixi per cohesionar la societat figuerenca i promoure un orgull de ciutat. Per assolir aquests propòsits, la recerca històrica sobre la ciutat és fonamental i extendre-la al conjunt de la ciutadania, totalment necessari. Així mateix, ha de procurar arribar als sectors que més la desconeixen, com poden ser la mainada, la gent jove o els nouvinguts”.
L’etapa històrica que abastarà la tasca del Comissionat “és la totalitat de la història de Figueres, des dels seus orígens fins al passat recent. Les temàtiques que cal abordar han de respondre a una visió àmplia de la història que tingui en compte les diferents vessants que han configurat al llarg dels temps la societat figuerenca. I que no desatengui qüestions substantives com la perspectiva de gènere, la tradició cultural i lingüística pròpia o la pluralitat social i política que ha existit en cada moment”.
Les atribucions del Comissionat per a la Memòria Històrica de la Ciutat, segons l’acord que ha adoptat el ple municipal, seran entre altres:
1) L’assessorament en matèria de memòria històrica i de tots aquells àmbits de la cultura de la ciutat que s’hi interrelacionin, dels plans i projectes que se’n derivin, així com de l’anàlisi i estudis de les actuacions relacionades amb la seva preservació, recerca, foment i divulgació.
2) Seguiment de les actuacions que promogui l’Ajuntament o altres administracions supramunicipals relacionades en aquests àmbits i que afectin la ciutat de Figueres.
3) Formular propostes d’actuació per a la preservació, recerca, foment i divulgació de la memòria històrica i de tots els àmbits que s’hi interrelacionin.
4) Impulsar la informació i la participació ciutadana en relació amb els projectes i actuacions més rellevants que es promoguin des del Comissionat de forma coordinada amb l’Ajuntament.
5) Treballar de forma coordinada amb els diferents organismes municipals en totes aquelles competències que poden ser compartides i especialment amb la comissió del Nomenclàtor i amb les regidories de Memòria Històrica, Cultura Popular, Cultura i Patrimoni, Educació i Joventut.
El segon tinent d’alcalde i conseller delegat de Memòria Històrica, Josep Maria Bernils, explica que “estem davant la creació d’una comissió municipal que no ha de tenir cap connotació partidista, sinó que vol esdevenir una eina de servei a la ciutat com és el cas de la Comissió del Nomenclàtor. Entenem que aquesta Comissió ha de tenir una vigència permanent dins de l’Ajuntament, governi qui governi en el futur, sempre i quan tingui una sensibilitat pel salvaguardar la nostra història, protegir-la i divulgar-la”.