Front comú a l’Empordà per aturar el projecte de parc eòlic marí i per treballar per un model energètic autosuficient i sostenible
2021-03-05 17:00Sí a les energies renovables que són el futur, però no a qualsevol preu. Sota aquesta premisa l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus, la Confraria de Pescadors de Roses, l’Associació d’empresaris Nàutics d’Empuriabrava i Empordà Turisme, s’han unit per expressar el seu enèrgic rebuig al projecte de parc eòlic marí que es vol fer al golf de Roses i, sobretot, per treballar conjuntament en l’elaboració d’una proposta sobre el model energètic de futur que es vol per a la comarca, que ha de ser sostenible i autosuficient.
La plataforma, que compta amb l’assessorament d’especialistes com la biòloga i paisagista Anna Zahonero i el tècnic d’educació ambiental del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà Josep Espigulé, està oberta a anar sumant més sinèrgies.
En una reunió online, organitzada ahir al vespre per la Taula de Futur de l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus, s’ha posat de relleu la urgència, en primer lloc, de reflexionar sobre quines són les necessitats energètiques de la comarca. I després, segons s’ha assenyalat, caldrà veure de quina manera es vol generar aquesta energia. En aquest sentit, han deixat molt clar que el model ha de ser l’autogeneració.
A la reunió ha assistit també el nou director del Parc Natural del Cap de Creus, Ponç Feliu i els arquitectes Mar Pèlach i Dani Abad. El president de l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus, Miquel Gotanegra, ha destacat la gran importància que diferents col.lectius s’uneixin per treballar per un model energètic de futur per a la comarca, sostenible i autosuficient. La intenció és fer arribar a les administracions la proposta que sorgeixi d’aquest treball conjunt i instar-les a parlar del model energètic de l’Alt Empordà.
Arguments de pes
A banda de plantejar un model energètic alternatiu, la plataforma diu NO al projecte de parc eòlic marí però ho fa amb arguments de pes, de tipus econòmic, mediambiental, turístic i paisagístic, entre altres. Hi ha una gran preocupació per la important afectació que tindrà per al territori i per la pèrdua de llocs de treball que suposarà l’impacte en l’economia local si tira endavant el que qualifiquen de gran negoci a costa del territori.
Des de la Confraria de Pescadors de Roses, el seu president Antoni Abad, assegura que el projecte els afecta molt ja que, si tira endavant, els pescadors no podran treballar i hauran de plegar. El nou director del Parc Natural del Cap de Creus, Ponç Feliu, afirma que des del Parc encara no s’ha pogut analitzar cap documentació en relació a l’impacte ambiental i s’ha mostrat preocupat per l’impacte que provocaria en les aus marines i els cetacis. El president de l’Associació d’empresaris Nàutics d’Empuriabrava, Pedro Pérez, considera que cal protegir la badia de Roses i que l’impacte visual dels aerogeneradors perjudicaria la imatge del municipi. Esteve Guerra, president d’Empordà Turisme, afirma que cal apostar per les energies renovables però amb seny i que amb el projecte de parc eòlic marí es vol començar la casa per la teulada. Dani Abad veu aquest debat que s’ha obert com una oportunitat per explicar als ciutadans el model de territori que es vol i Mar Pèlach recorda que hi ha altres projectes de parcs eòlics a la comarca i proposa que s’uneixin esforços.
La plataforma manté que abans de comprometre el territori amb projectes com el del parc eòlic marí cal estudiar a fons alternatives de producció energètica que siguin viables i sostenibles i que no posin en perill l’economia de la zona i els valors paisagístics i mediambientals que són molt importants per al territori i que ha costat tant protegir.