L'Ingràvid, que s'acaba demà, s'ha consolidat en els àmbits artístic i social
2011-11-18 15:00"El públic ja identifica el festival -explica la codirectora del Festival de Cultura Contemporània de l'Empordà INGRÀVID, Esther Pujol-. Les peces deixen de ser un element invasor en l’espai públic de la ciutat per esdevenir un element de reflexió. El públic ha passat de fer-se la pregunta 'què és això?' a fer una lectura de les intal·lacions". Aquest canvi de mirada és un dels indicadors més significatius a l'hora de fer balanç d'INGRÀVID, un festival que en la seva tercera edició a Figueres s'ha consolidat en els àmbits artístic i social i ha aconseguit el seu objectiu principal: apropar la cultura contemporània a tots els públics.
Segons Pujol, a més, "ha augmentat l’interès dels comerciants per acollir més peces". En aquesta edició, 15 comerços han participat al Showcase en conveni amb l'associació Figueres Comerç a través del comissariat No Encaix. Cal destacar les 11 actuacions de programació en viu del Showcase, també als comerços, que han expressat la seva satisfacció. Una relació que des del festival es veu molt positiva.
Precisament, la relació entre artistes i empresa privada, començant pel conveni amb Figueres Comerç, és un aspecte que el projecte INGRÀVID vol cultivar en properes etapes. INGRÀVID vol esdevenir una plataforma de trobada d'artistes, empresaris i tots els sectors interessats en avançar i innovar a través de la creació. "El sector emprenedor de l'Alt Empordà està interessat en les possibilitats que pot aportar la relació entre la recerca i la creació cultural i l’I+D empresarial, que pot significar un benefici social, cultural i econòmic”, assegura Rafael Camps, codirector del festival.
Durant la taula rodona Cultura i subsistència: nous models de gestió i finançament, celebrada dissabte passat dins les activitats del festival, molts dels participants van mostrar interès en projectes com HUB Madrid, en el que s'impulsen projectes sota un nou model de producció innovador de treball en xarxa i col·laboratiu en el que també hi participen artistes. INGRÀVID té ara la intenció de treballar també en la creació en l'àmbit empresarial. "Considerem que la creació i el pensament contemporanis poden ser una eina per als emprenedors - afirma Camps-. Cal treballar en aquesta relació recíproca que és beneficiosa per al conjunt de la societat".
En els darrers tres anys, la línia del festival ha estat ascendent en activitats i participació. Els organitzadors tenen clar que ha de continuar creixent ara que ja ha aconseguit vincular-se al teixit social de Figueres. El festival finalitza demà, l'última jornada en què es podran veure les peces exposades al Showcase en comerços del centre de Figueres.