La Diputació de Girona porta al Festival Off de Perpinyà l'exposició de fotografies de Miquel Ruiz que es va veure a Figueres
2014-08-27 20:00La Diputació de Girona, per mitjà del Centre de la Imatge de la Diputació de Girona (INSPAI), participa per dotzè any consecutiu en el Festival Off de Perpinyà, amb l'exposició fotogràfica «Miquel Ruiz Avilés: una altra manera de captar el món, 1979-2013».
La mostra, que es va inaugurar el passat mes de juny a la Casa Empordà de Figueres, es podrà veure a la sala d'exposicions de La Médiathèque de Perpinyà, del 30 d'agost al 20 de setembre, coincidint amb el festival mundial de fotoperiodisme Visa pour l’Image.
L'exposició respon a una acurada selecció d’entre totes les imatges que integren el Fons Miquel Ruiz, cedit a l’INSPAI, que consta de més de cent mil fotografies.
El projecte sorgeix de la publicació «Quaderns de Fotografia» que edita INSPAI amb la voluntat de donar a conèixer els seus fons fotogràfics. Les fotografies escollides pel quadern dedicat a Miquel Ruiz (en les quals també es basa l'exposició) segueixen un patró temàtic a través del qual es fa un recorregut per la trajectòria professional i vital d'aquest fotoperiodista. Així, tant l'exposició com el quadern s'han dividit en quatre àmbits, entre 1979 i 2003: premsa territorial, premsa internacional, Bòsnia i treballs recents; encara que en la mostra que es presentarà a Perpinyà només se’n podran veure dos, la premsa internacional i Bòsnia, l’època més representativa del treball del fotoperiodista.
Pel que fa al bloc de premsa internacional, aplega les imatges realitzades entre els anys 1987 i 2006 a Nicaragua, Palestina i Sri Lanka, indrets en els quals el fotògraf esdevé, de nou, narrador crític de la realitat i construeix un discurs amb voluntat de denúncia.
El bloc corresponent a Bòsnia cobreix tant la primera etapa (1993-1997), en ple conflicte dels Balcans (setge de Sarajevo), com algunes de les etapes posteriors (2006-2009). Les imatges recullen les seqüeles de la guerra i les manifestacions i actes de reconeixement de les víctimes, especialment les del genocidi de Srebrenica.
Miquel Ruiz (Purullena –Granada–, 1954). Aquest projecte serveix no només per donar a conèixer el patrimoni fotogràfic de les comarques gironines, sinó també per mostrar d’una manera àmplia el treball de Miquel Ruiz, el qual forma part d'una generació de fotògrafs que han deixat empremta en el món de la premsa a les comarques gironines.
És la primera vegada que es projecta una exposició del fotògraf en clau retrospectiva i amb la voluntat de transmetre també la dimensió personal de Miquel Ruiz, un fotògraf que ha utilitzat la fotografia per denunciar la injustícia i promoure la solidaritat (tant des de l’ONG Fotògrafs per la Pau, com amb la implicació personal en el conflicte de Bòsnia i Hercegovina), i, fins i tot, per lluitar contra les seves pròpies adversitats, després de l'ictus que va patir l'any 2010 i que va provocar que la seva trajectòria com a fotoperiodista quedés aturada. Des de llavors, Ruiz utilitza la imatge com a instrument de recuperació, ja que ara treballa en processos més creatius i d'experimentació.
Visa Off. La Diputació de Girona, a través d’INSPAI, Centre de la Imatge, fa dotze anys que participa en el Festival Off i mostra, a La Médiathèque de Perpinyà, algun dels projectes en els quals ha treballat INSPAI: projectes centrats en la promoció de la fotografia actual i contemporània, com ara «Srebrenica, el silenci de la memòria», dels fotògrafs Miquel i Isaac Ruiz; «Les veus de les dones: el Salvador», de Tonyi Mateos; «Retrats de la memòria», d’Elisabet Serra; «Kaolack», de Joel López, el projecte guanyador de la II Biennal Internacional de Fotografia; «Àlbum de famílies», de Mattia Insolera i Catalina Gayà; «Abandoned places», d’Alícia Rius; «Fotografia de premsa», de Dani Duch, o «La fi dels dies», de Yurian Quintanas.