La DOP Oli de l'Empordà preveu un augment de la producció i de la qualitat respecte a l'any passat

2024-10-02 09:30

Els productors de la DOP Oli de l’Empordà estan encarant la recta final de la campanya de producció de l’oliva i, quan queden poques setmanes de començar la collita, les expectatives són positives.

Aquest any s’ha caracteritzat per un temps inestable i uns quants mesos de sequera, però tot fa pensar que la qualitat de l’Oli de l’Empordà podria ser de les millors dels últims anys. Les pluges que hi va haver a la primavera a les comarques gironines van ser molt beneficioses pels camps, ja que es van produir durant l’època que marca el bon desenvolupament de la vegetació de les oliveres. “Un moment clau que ha ajudat a obtenir una bona qualitat de l’arbre, el que ha de portar a una bona qualitat de l’oli d’oliva verge extra”, explica Simón Casanovas, president del Consell Regulador de la DOP Oli de l’Empordà.

Cal tenir en compte que els darrers anys de collita han estat complicats per la DOP Oli de l’Empordà, amb una sequera persistent que ha fet reduir la producció. De fet, Simón Casanovas explica que “l’última collita d’oli normal va ser l’any 2020, quan es van produir uns 200.000 litres d’oli”. L’any passat va ser una campanya “extremadament seca” i la producció va ser d’uns 70.000 litres. Ara, quan falten unes setmanes per començar la recol·lecció de l’oliva tot apunta que la producció serà superior a la de l’any passat, però sense arribar a les xifres d’una collita normal. Pel que fa al preu, des de la DOP Oli de l’Empordà creuen que aquest no pujarà i que, com a mínim, es podrà mantenir respecte al de la collita anterior o, fins i tot, disminuir lleugerament.

Els trulls que formen part de la DOP Oli de l’Empordà tenen la previsió de començar la producció de l’oli nou a mitjans d’octubre, quan l’oliva comenci a canviar de color. Està previst presentar l’Oli Nou de l’Empordà el dissabte 30 de novembre a Figueres i el dissabte 14 de desembre a Girona.