La Fira Fes-te Bruixa de Llers incorpora un espectacle de la companyia Drakonia
2019-05-08 09:00La Fira Fes-te Bruixa de Llers torna el cap de setmana de l’11 i 12 de maig amb la incorporació al programa de la companyia de teatre Drakònia i amb la recuperació de la figura del comte Estruch. No és tan popular com les bruixes, però al municipi també hi va viure el considerat primer vampir català, el comte Estruch, amb una història tan o més apassionant de les protagonitzades per bruixes. Com cada any, Els Comediants de Llers teatralitzaran les aventures del comte llersenc diumenge a la tarda. Durant tot dissabte, el comte es passejarà pels carrers de la fira amb una producció amb el segell de Drakonia.
“És un dels deures pendents, recuperar el comte Estruch, i ara amb Drakònia hem trobat l’oportunitat de fer-ho”, expliquen Nuri Llinares i Anna Admetlla, les promotores de la iniciativa Fira. Drakònia actuaran en diferents moments pels carrers durant tot el dissabte i a la nit acompanyaran el ball de bruixes amb un espectacle de foc.
Serà el segon any que la Fira Fes-te Bruixa es celebra el segon cap de setmana de maig. Es va començar a celebrar per Sant Joan. Les organitzadores estan contentes amb el canvi de dates: “Ens dona més personalitat, perquè per Sant Joan hi ha molts actes i celebracions”. I ho diuen quan tot just acaben de tancar el programa d’aquesta edició, que és la novena, i ja pensen en coses especial per a la següent que serà un número rodó, la desena.
Activitats infantils, tallers culturals i de divulgació de l’ús de les plantes i dels minerals (amb Carme Frigola i Gemma Paraire, totes dues llersenques), la xerrada ‘Les supersticions’ a càrrec de Maria del Mar Tort de l’Escola Mariló Casals i la fira esotèrica, d’herbes i productes naturals formen part d’un extens programa. Per segon any es faran també el ‘Trenca barrets’ i el concurs de llançament d’escombres.
Aquesta “personalitat pròpia” que destaquen Llinares i Admetlla es veu clarament reflectida en l’augment de grups de bruixes al poble. Al voltant de les bruixes grans que protagonitzen el Ball de Bruixes des del segon any de fira, van sorgir Les Bruixetes de Llers, després les Bruixetes Encantadores i aquest any s’estrenen les Mini Bruixetes. “Tenen entre 3 i 5 anys. Són germanes de Les Bruixetes i tenen moltes ganes de ballar, però hem hagut de crear un grup nou perquè són molt petites”, explica Esther Pot, una de les coordinadores. Assenyala que els tres grups, en total una trentena de nenes, són possibles perquè hi ha hagut mares que s’han implicat en fer els balls, els vestits i tot plegat. “Les grans de Les Bruixetes esperen amb candeletes poder fer el salt i ballar com a Bruixes. Tenim el relleu assegurat”, subratlla Pot.
Llers, poble de bruixes
La tradició diu que Llers és pobles de bruixes i Carles Fages de Climent (Figueres, 1902-1968) va publicar l'any 1924 el llibre de poemes 'Les bruixes de Llers', il·lustrat per un jove Salvador Dalí. Els poemes van engrandir les mil i una llegendes que circulaven sobre els aplecs sabàtics amb rituals tenebrosos i disbauxes embogides protagonitzats per les bruixes a Les Garrigues, la zona pedregosa i màgica entre Llers i Avinyonet de Puigventós.