La Fundació Sant Vicenç de Paül organitza una xerrada per reflexionar sobre com transformar l’educació

2022-05-08 10:30

La Fundació Sant Vicenç de Paül impulsa, el proper 12 de maig, una xerrada per reflexionar sobre com transformar l’educació per evitar el fracàs escolar i oferir noves possibilitats a tots els infants i joves en el marc de l’actual sistema educatiu.

L’acte, que porta per títol Sortir-se’n. Una conversa sobre aprenentatge i vida, estarà protagonitzat per l’analista social i gestor del canvi especialitzat en educació, Eduard Vallory, i pel psicòleg, educador i periodista, Jaume Funes. Tindrà lloc a les 6 de la tarda a la Cate de Figueres i per a participar-hi caldrà reservar plaça trucant al 972 670 130 o accedint al web www.ksameu.cat.

Aquesta activitat té lloc coincidint amb el 125è aniversari de la Fundació Sant Vicenç de Paül, que ja fa més d’un segle que s’ocupa de donar suport educatiu a infants i joves de l’Alt Empordà que es troben en situació de vulnerabilitat. Entre els projectes que impulsen des de la seu que tenen a Figueres està KSAMEU, que enguany fa 15 anys i s’adreça a adolescents i joves de 12 a 18 anys que necessiten suport socioeducatiu en horari extraescolar, l’Atrapa-somnis (per infants de 10 a 12 anys), l’Espiadimonis (per infants de 8 a 12 anys a Sant Pere Pescador) o l’Emparaula’t (programes d’alfabetització i coneixement del país que s’adreça a persones adultes).

La xerrada també s’emmarca en el programa #Primavera360, una iniciativa de la Fundació Jaume Bofill per experimentar, compartir i reflexionar sobre educació equitativa i noves oportunitats educatives, més enllà de l’escola, per a tots els infants i adolescents. El programa aglutina prop d’un centenar d’activitats escampades per Catalunya que s’organitzen entre finals d’abril i maig.

Qui és Eduard Vallory?

Eduard Vallory és director d'Estratègia Educativa Europea de la Universitat Pompeu Fabra, ha estat director d'Escola Nova 21 i ha impulsat per encàrrec de la Generalitat un programa universitari per al desenvolupament professional dels mestres (2014-19). És analista social i expert en gestió del canvi, centrat en la millora de l’educació, i és president de CATESCO (abans anomenat Centre UNESCO de Catalunya-UNESCOCAT).

Vallory és Doctor en Ciències Polítiques i Socials (UPF), té un màster en Ciències Socials (University of Chicago), i és llicenciat en Filosofia (UB) i en Periodisme (UPF).

Coincidint amb la xerrada, Vallory presentarà el seu nou llibre, Aprendre, on per primera vegada l’autor parla de la seva experiència educativa i de la solitud d’un jove perdut en un món on tots els altres comprenen. També parla de la capacitat que tots tenim d’aprendre, de la vida, de la mort, la passió, la identitat, la vulnerabilitat, la felicitat i la capacitat d’esdevenir.

www.eduardvallory.cat

Qui és Jaume Funes?

Jaume Funes és psicòleg, educador i periodista que ha treballat en diverses administracions i escoles pel que fa a l’atenció educativa i terapèutica, la supervisió i l’acompanyament d’equips. Està especialitzat en adolescents i les seves dificultats socials, i ha estat professor i investigador en diverses universitats.

Autor de molts llibres i articles, va publicar La nova delinqüència infantil i juvenil, el 1982, quan semblava que el problema dels joves eren les bandes. Pensant en la renovació de l’escola, va publicar Fer de mestre quan ningú no sap per a què serveix. Entre els seus darrers llibres sobre els adolescents hi ha Estima’m quan menys ho mereixi... perquè és quan més ho necessito (2018), un èxit de vendes que va arribar als 25.000 exemplars, i Estima’m... però vull saber-ne més (2020).

Ara a Figueres presentarà Encara he de viure, una novel·la que descriu sis vides adolescents símbol de moltes vides quan s’acaba l’ESO. El llibre tracta de l’aventura de descobrir què fer amb el final d’aquesta etapa i com situar-se de manera jove al món.

www.jaumefunes.com