La gestió de les dunes litorals a Sant Pere Pescador mitjançant solucions basades en la natura ha permès mitigar els efectes del temporal Glòria
2020-02-06 19:00La diputada delegada de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Anna Barnadas; l’alcalde de Sant Pere Pescador, Agustí Badosa; el director dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Girona, Pere Saló; el director de Banca d’Institucions de CaixaBank a Girona, Rafel Noguer, i el director del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, Sergi Romero, han presentat avui, a Sant Pere Pescador, les actuacions de recuperació de l’ecosistema dunar que s’han dut a terme entre la platja del Cortal de la Vila fins al Riuet, dins el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.
Aquestes platges incorporen una de les mostres dunars més representatives de la demarcació de Girona i, tot i els nombrosos factors de degradació que les afecten, inclouen hàbitats, espècies i formacions geomorfològiques molt remarcables. El medi litoral és un sistema complex i molt fràgil, que està fortament exposat a la modificació de la freqüència dels fenòmens meteorològics extrems fruit del canvi climàtic, amb conseqüències directes sobre el canvi del nivell del mar, el vent, la pressió atmosfèrica, l’alçària de les ones i la direcció de l’onatge. Les administracions públiques s’enfronten a un nou repte i a la necessitat de gestionar aquests fenòmens per salvaguardar les seves platges i espais adjacents durant les properes dècades.
En concret, l’objectiu d’aquestes actuacions ha estat recuperar, a través de solucions basades en la natura, la morfologia natural de l’ecosistema dunar perquè aquest pugui mitigar els efectes negatius del canvi climàtic. És ben sabut que la conservació dels hàbitats naturals en bon estat és la millor opció i la més econòmica perquè els ecosistemes siguin més resistents i resilients als efectes negatius provocats pel canvi climàtic. El pas del temporal Glòria per les comarques gironines, a finals de gener, ha demostrat que una bona gestió d’aquests ecosistemes permet mitigar els efectes que, com s’ha vist, poden ser devastadors per al medi natural.
Els treballs han consistit principalment en l’aplicació de mesures toves, mitjançant la col·locació de trampes de captació de sorres (pantalles de canya i fusta col·locades a contravent), així com el control dels accessos a la platja per gestionar-ne l’ús públic i la degradació que s’ocasiona al medi natural. Gràcies a aquestes accions, aquest sector ha resistir més bé el temporal que altres espais on no s’havia actuat. Les estructures dunars recentment regenerades o conservades han exercit de mur de protecció i han mitigat l’efecte del temporal, sense necessitat d’intervenció humana. Solucions basades en la natura, com aquesta, suposen un estalvi econòmic enfront d’altres de més dures, com ara la construcció de dics, i permeten a la vegada garantir altres serveis ecosistèmics que aquests hàbitats ofereixen a la societat.
En aquestes actuacions, el Parc Natural hi ha invertit 3.000 euros més el temps de la seva brigada per fer-hi els treballs, mentre que la Diputació de Girona i “la Caixa”, en el marc del seu conveni, han destinat més de 44.000 euros a la recuperació del sistema dunar a Sant Pere Pescador i Colera. “la Caixa” té previst destinar 15.000 euros més en la reparació dels captadors que han quedat malmesos de resultes del temporal Glòria. Aquest cas és un exemple de com, amb pocs diners, es poden portar a terme solucions basades en la natura que tinguin un impacte molt positiu a l’hora de prevenir el canvi climàtic.
En menys de tres mesos des que es van col·locar les trampes, ja s’ha observat la colonització vegetal de forma natural de les dunes recentment formades, i s’ha recuperat suficientment l’ecosistema perquè pugui mitigar els efectes del temporal Glòria. S’ha evidenciat, doncs, que la conservació dels espais naturals és la primera opció a l’hora d’afrontar els nous reptes en l’actual escenari de canvi global.
L’acció duta a terme a Sant Pere Pescador és una de les que s’han fet al litoral, a càrrec de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. Totes exemplifiquen la necessitat de començar a repensar la gestió del litoral de forma integral, a tot el litoral català, en el marc del Programa d’Infraestructura Verda de Catalunya, que té per objectiu mantenir i millorar la infraestructura verda i restaurar ecosistemes degradats per garantir una millor connectivitat funcional entre ecosistemes, dins i fora dels espais Natura 2000.