La Pipa Plena ha presentat tres ponències sobre Ubuntu a Lleida

2014-05-21 20:00

L'Associació de software de lliure de l'Alt Empordà (www.lapipaplena.org) ha presentat tres ponències de la nova versió de la distribució Ubuntu a Catalunya a Lleida. Ubuntu és una de les distribucions Gnu/Linux més populars. Enguany, la nova versió 14.04 més coneguda Trusty Tahr ha sigut presentada per la comunitat catalana (ubuntu.cat), a l'Institut Torre Vicens de Lleida.

Amb motiu de l'esdeveniment, l'associació va ser convidada a presentar tres ponències, que es varen desenvolupar el passat dissabte 17 de maig a Lleida, amb un notable èxit de participació i valoració per part dels assistents i comunitat de Gnu/Linux en general.

Al migdia, la ponència presentada pel Dr. Joan de Gràcia, va descriure amb profunditat però i alhora amb gran pedagogia, els criteris "d'Accessibilitat amb Linkat edu 12.04 Ubuntu". Posteriorment i ja a la tarda, Esteve Llorens i Pau Muñoz, varen presentar "Ubuntu i filosofia hacker", amb una primera part dedicada a la introducció conceptual i metodològica als principis universalment vàlids de la filosofia Unix, presents com a distribució Gnu/Linux que és, també a Ubuntu. Llorens, va insistir a destacar «l'enorme potencial tècnic i conceptual de Gnu/Linux com una veritable màquina de supercomputació de text», alhora  que «la filosofia modular de les famoses canonades, on la sortida d'un programa és l'entrada del següent».

Per la seva part, Pau Muñoz, va també satisfer amb escreix l'enorme expectativa creada amb la seva ponència sobre hacking, amb una introducció a la «filosofia de la deconstrucció» tant present en la cultura hacker i alhora, amb una contundent demostració pràctica a modus d'autoria de seguretat informàtica i una reflexió final oberta, en que no va amagar la seva creixent preocupació per la «(in)seguretat de molts sistemes informàtics que teòricament haurien d'operar en missió de temps critic (time critical mission)».

Des de l'Associació de programari lliure de l'Alt Empordà, es promou la divulgació de les quatre llibertats essencials dels usuaris de programari informàtic. Tenir dret a executar el programa, a estudiar i canviar el codi font del programa, a distribuir-ne còpies idèntiques i distribuir-ne versions modificades, «per a la qual cosa contribuïm a la divulgació d'aquells sistemes operatius i programari general, que publica sota llicències no restrictives en l'us de programari (Gnu, Bsd, Mit, CC, etc...) permeten que els usuaris de sistemes informàtics, assoleixin també la llibertat tecnològica», i en definitiva i com apunta sovint el mateix Richard Stallman (pare del moviment FSF/Gnu i del software lliure), «divertir-se amb la intel·ligència».