La Plataforma Stop Macro Parc Eòlic Marí considera el projecte com una 'agressió sense precedents als valors mediambientals, socials i econòmic de l'Empordà'
2021-04-01 10:30La Plataforma Stop Macro Parc Eòlic Marí ha fet públic un manifest on constaten que, un cop conegut aquest projecte a la Costa Brava Nord, "ens trobem davant d’una agressió sense precedents i de conseqüències irreversibles als valors mediambientals, paisatgístics, socials i econòmics de tot l’Empordà".
Així, els col·lectius i les persones adherides a la plataforma mostren i argumenten la seva contundent oposició al projecte. Diuen que són "plenament conscients de la urgència i la necessitat del canvi de les energies fòssils i nuclears a les renovables". Agafen de referència els models de Plans de transició energètica com els que ja han aprovat Figueres i Roses on s'aposta, d'acord amb les directrius de la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, per l'aplicació del model de transició energètica descentralitzat i participatiu; el qual pugui aportar rendiments directes a les empreses i ciutadania del territori, basat, a l'Empordà, principalment per l'obtenció d'energia solar en espais de generació en zones ordenades urbanísticament i amb el menor impacte ambiental possible, a prop dels grans llocs de consum.
Aquests són els motius pels quals rebutgen el projecte:
Perquè suposarà la destrucció total del paisatge emblemàtic marítim i terrestre de l’Empordà, tal i com el coneixem, i la pèrdua de l’essència d’aquest territori. El projecte representarà la desaparició de l’horitzó natural del mar, provocant unes dràstiques i irreparables conseqüències des del Cap de Creus, passant pel Golf de Roses, la plana Empordanesa i el Montgrí. Bona part dels nuclis urbans de Sant Pere Pescador, Empúries, Cadaqués, Roses, Castelló d’Empúries, l’Escala, Torroella amb l’Estartit, Pals i Begur quedaran perfectament encarats al macroparc. Les cales i paratges de gran interès de tota la Costa Brava Nord, mundialment reconegudes, perdran el seu horitzó.
Perquè tindrà un enorme impacte visual. Es proposa un macroparc de 18 km de llarg davant la costa per 10 km d’ample, i cada un dels 80 aerogeneradors que es planteja tindrà una alçada de 258 metres i 236 metres de diàmetre d’aspes (amb il·luminació nocturna). També hi haurà 320 macro àncores i el cablejat generant la corresponent malla en el fons marí; i un mínim de 40 o 45 km de línia de molt alta tensió travessant el golf, el parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà i la plana fins a les subestacions de la MAT. Perquè ens en fem una idea: tindrem davant per davant 80 torres de Collserola amb aspes il·luminades girant amb una superfície d’afectació de 25.000 camps del Barça.
Perquè suposarà un impacte molt negatiu en el medi natural, marí, cultural, social i econòmic que són indestriables.
El macroparc causarà un gran afectació en les migracions locals i estacionals de cetacis i aus marines que hi ha a la zona.
L’activitat pesquera també patirà un greu perjudici a causa de l’impacte sonor i visual del macroparc fins el punt que els pescadors asseguren que hauran de plegar. L’emplaçament es situa en una zona actualment en reserva de pesca per una gestió sostenible dels caladors i el projecte suposarà la pèrdua d’uns caladors històrics molt importants d’alevinatge de peix .
El sector turístic i nàutic es veuran també molt afectats ja que es malmetrà el seu principal actiu que és el paisatge i que, entre els seus elements destacats, té la badia de Roses, considerada oficialment de les més belles del món. Ens preocupa l’impacte del projecte en l’economia local si tira endavant el que considerem un gran negoci a costa del territori.
El projecte impactarà definitivament en l'essència de l'Empordà, patrimoni de la cultura i de la història de la mediterrània, que ha inspirat escriptors de renom com Josep Pla, i artistes genials com Salvador Dalí, Josep Pla, Lluís Llach, Ferran Adrià, i tants altres, que l'han fet universal i immortal. Només hi ha un Empordà, el que ens han regalat els avantpassats, el que fem tots els que hi vivim i els que d'arreu ens visiten; i l'hem d'estimar com s'estima la terra, el mar, el poble, la casa o la mare.
La Plataforma està impulsada per l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus i, fins al moment, compta amb el suport de la Confraria de Pescadors de Roses, Iaeden-Salvem l’Empordà, l'Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà, el Parc Natural del Cap de Creus, l’Associació d’Empresaris Nàutics d’Empuriabrava, l’Associació de Càmpings de Girona, l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona, Empordà Turisme, el Club Nàutic de l’Estartit, l’Estació Nàutica de l’Estartit, la Unió d’Empresaris d’hostaleria i turisme Costa Brava Centre, el Club Nàutic de l’Escala, el GEN Roses o la Federació Catalana de Vela. També hi donen suport professionals liberals com els arquitectes Mar Pèlach i Dani Abad, la biòloga i paisagista Anna Zahonero, i l’educador ambiental Josep Espigulé. Grups polítics municipals com Junts Roses i Gent del Poble també recolzen la plataforma.