La primera reunió del Consell del Comissionat per a la Transformació Ferroviària constata que Figueres rebrà una inversió de 500 MEUR en obra pública
2023-10-28 14:00Aquest dissabte s'ha celebrat la primera reunió del Consell del Comissionat per a la Transformació Ferroviària, després de la seva creació en el Ple Municipal del mes de setembre, amb la presència de 27 membres, entre tècnics municipals, experts en infraestructures, logística i transports, representants de tots els grups municipals i empresariat de Figueres i comarca, l'alcalde de Figueres, el responsable del Comissionat, l'exalcalde Joan Armangué, i la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Núria Bartrolich.
En aquesta primera reunió s'ha informat i donat compte de l'estat de les reunions i tramitació dels diversos projectes amb relació a les infraestructures viàries i ferroviàries de Figueres i la seva àrea urbana, com la sortida de l'AP-7 Figueres Centre, les noves infraestructures ferroviàries de la línia Barcelona-Portbou, la connexió amb Vilamalla, la nova estació intermodal Figueres-Vilafant, el desdoblament del cinturó de ronda (N-II), l'allargament de la C-31, el traspàs de la N-II al seu pas per Figueres (Avinguda Salvador Dalí) i la Ronda Nord, que iniciaran la seva execució a curt termini i representaran la inversió més gran en obra pública de la història de la ciutat. Una inversió superior als 500 milions d'euros, en la seva major part corresponent a les inversions programades per l'Estat.
Amb relació a les noves infraestructures ferroviàries derivades de la Variant de Figueres de la línia de ferrocarril Barcelona-Portbou i de la nova estació intermodal Figueres-Vilafant, després de les diverses reunions amb Xavier Flores, secretari general d'infraestructures del MITMA, amb la ministra de Transports, i amb Montserrat Rallo, directora general de Planificació, Estratègia i Projectes d'ADIF, junt amb altres tècnics, la principal conclusió és que actualment aquesta és la principal prioritat en matèria ferroviària, tant del Ministeri com d'ADIF, per poder iniciar molt aviat la tramitació per a la redacció del projecte constructiu.
En aquest sentit, en els pròxims mesos es donarà principi a la licitació del projecte constructiu de la Variant de Figueres i de l'estació intermodal Figueres Vilafant, com a projecte integral, tant en l'àmbit d'enginyeria com d'arquitectura, de tot el seu traçat que tindrà una longitud total de 13.760,65 metres, i que passa pels termes municipals de Vilamalla, El Far d'Empordà, Santa Llogaia d'Àlguema, Vilafant, Figueres, Cabanes, Vilabertran i Peralada, on enllaça amb l'actual línia fins a Portbou, que té garantit el seu futur com a trajecte ferroviari.
El tram des de Vilamalla fins a l'estació Figueres Vilafant, actualment executat amb una sola via es desdoblarà per dotar-la de doble via. A uns 150 metres cap al sud de l'actual estació provisional d'alta velocitat es projectarà l'edifici de la nova estació intermodal (tren convencional i alta velocitat). El darrer tram completa el traçat ferroviari fins a connectar amb l'actual línia fins a Portbou, tot plegat inclòs en un únic projecte integral.
La licitació del projecte constructiu de la Variant de Figueres de la línia de ferrocarril Barcelona-Portbou i de la nova estació intermodal Figueres-Vilafant es produirà, com a màxim, dins el primer trimestre de l'any 2024.
Durant la reunió, s'ha presentat l'informe "La Figueres real. Indicadors socioeconòmics de la ciutat i la seva àrea urbana" per posar en context la segregació entre la ciutat de Figueres, que acumula les dades més desfavorables en tots els indicadors, i la resta de municipis de l'àrea urbana de Figures i la comarca, però també la situació del sector oest, que és un dels objectius de revulsiu i transformació socioeconòmica.
L'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha agraït a tots els assistents la seva presència i aportacions, en una trobada que ha definit com a històrica i " primer pas per construir un espai transversal ideològicament, tècnicament i professionalment, per conjurar-nos a tirar endavant la transformació que la ciutat necessita amb la col·laboració de tots i de totes les administracions", i ha destacat "estem davant una oportunitat única on coincideixen tots els elements necessaris: polítics, econòmics i tècnics, per definir la Figueres dels pròxims 10 anys, i no la desaprofitarem". "Això és un projecte a mitjà i a llarg termini, i el que no volem és fer bullir l'olla i d'aquí a deu anys continuar pensant què farem i lamentant-nos d'haver perdut el temps".
El responsable del Comissionat, l'exalcalde Joan Armangué, ha destacat sobre el debat de la nova estació intermodal: "La nova estació generarà una nova centralitat a Figueres i a l'àrea urbana, el 90% de la població de Figueres viu a menys de 2.000 metres de la nova estació, això suposa més centralitat que l'estació de Girona. Cal trencar la dualitat perifèria-centre, la nova estació intermodal ha de ser el pretext per transformar un dels sectors més degradats de la ciutat." "És un repte a mig, curt i a llarg termini que s'ha de fer amb el màxim consens de tothom, el camí està emprès i hem de remar tots en la mateixa direcció. És l'oportunitat que hem d'aprofitar com a revulsiu social i econòmic pel conjunt de la població de Figueres i comarca".