La UdG investirà doctor honoris causa el cineasta Pere Portabella, i Figueres i Girona enforteixen la iniciativa amb exposicions i projeccions
2022-01-26 17:00La Universitat de Girona (UdG) concedirà la distinció de doctor honoris causa al cineasta, pensador i polític Pere Portabella i Ràfols (Figueres, 1927). La investidura es farà a proposta del Deganat de la Facultat de Lletres i el degà, Àngel Quintana, serà el padrí del doctorand. L’acte tindrà lloc el dia 10 de febrer, a les dotze del migdia, a l’Aula Magna Modest Prats.
La Universitat de Girona reconeixerà Portabella “la seva radicalitat en el món del cinema, l’apropament a les avantguardes i el compromís polític”. En aquest sentit, Pere Portabella ha estat, en paraules d’Àngel Quintana, “una figura clau en la lluita antifranquista, en la lluita per la democràcia i per les llibertats del nostre país”.
Pere Portabella s’incorporarà al Claustre de la UdG segons un acord del Consell de Govern aprovat el 30 de setembre de 2019. En el marc d’un acte solemne, el padrí del doctorand elogiarà la creació artística de Portabella com a director i productor cinematogràfic. També destacarà la seva relació amb la política, com a activista i des de les institucions del Senat i del Parlament de Catalunya. Finalment, Àngel Quintana ressaltarà el compromís de Portabella amb la Universitat de Girona.
Reconeixement conjunt
La investidura de Pere Portabella destacarà –entre totes les que s’han fet fins ara a la UdG– pel fet d’anar més enllà de la mateixa universitat. Figueres i Girona contribuiran a l’expansió del reconeixement a Portabella amb diferents iniciatives.
El Museu de l’Empordà inaugurarà el dia 12 de febrer a Figueres “Pere Portabella. Art i vida”. La mostra exhibirà una part de la col·lecció personal del cineasta amb obres d'artistes amb els quals ha col·laborat al llarg de la seva vida, artistes de l'avantguarda catalana com Joan Miró, Antoni Tàpies o Miquel Barceló així com de l'Estat espanyol i de la resta d'Europa on destaquen noms com Pablo Palazuelo, Equipo crónica, Fernand Léger o Max Ernst. La iniciativa pretén homenatjar la figura de Portabella i posar en valor el seu treball en l'àmbit de la creació. L’exposició tindrà diferents activitats relacionades: projeccions d’El silenci abans de Bach i Vampir-Cuadecuc, presentada pel cineasta Albert Serra; visites comentades a l’exposició; i la conferència “Joan Miró a la col·lecció de Pere Portabella”, a càrrec de la professora d’art contemporani i directora de la Càtedra d’Art i Cultura Contemporanis de la UdG, Maria Josep Balsach Peig.
La Biblioteca de la Universitat de Girona, a la seu del Campus Barri Vell, proposa la mostra “Pere Portabella. Cinema i política”. L’exposició ja es pot visitar i inclou els cartells dels llargmetratges dirigits per Portabella, cartells de les pel·lícules que ha produït, un conjunt d’objectes relacionats amb el seus treballs com a cineasta i en relació a l’art així com un recull de documents i fotografies sobre la seva activitat política, amb una especial incidència en la participació a l’Assemblea de Catalunya. La mostra es complementa amb una peça audiovisual que aplega textos i imatges de la trajectòria i la producció cinematogràfica de Portabella.
Per la seva part, El Bòlit ha inaugurat la proposta “Acció Santos”, a la sala de la plaça Pou Rodó, que explora la relació entre la creació musical i la creació cinematogràfica a partir de la col·laboració de Portabella amb el músic valencià Carles Santos. També es pot visitar “Gosar poder”, una instal·lació audiovisual del cineasta gironí Isaki Lacuesta, en homenatge a Pere Portabella. Inspirada en el documental “Poetes catalans” (1970), es pot veure a la capella de Sant Nicolau de Girona. Totes dues exposicions, amb Ona Balló com a comissària, estan obertes al públic des del dia 20 de gener. El 23 de febrer, en la línia d’activitats #BolitPensament, tindrà lloc una taula rodona sobre “Poetes catalans” al Centre Cultural La Mercè amb Frederic Amat, Ester Xargay, Ona Balló i Isaki Lacuesta.
Per completar les iniciatives que acompanyen la investidura, el Cinema Truffaut se sumarà al reconeixement de Portabella amb la projecció d’Umbracle. El llargmetratge, escollit personalment pel cineasta, es podrà veure el mateix dijous, dia 10 de febrer, a dos quarts de vuit del vespre. La projecció comptarà amb la presència del director de cinema.
Pere Portabella
Pere Portabella ha tingut una rellevància especial en el terreny del cinema, les avantguardes artístiques i la política. En el món del cinema, va fundar Films 59, la productora amb la qual va guanyar la Palma d’Or de Canes per Viridiana de Luis Buñuel. Des de l’any 1967 és autor de diversos llargmetratges com Vampir-Cuadecuc (1970) o El silenci abans de Bach (2007), que l’han convertit en un referent pel cinema i pels grans museus d’art contemporani com el MOMA de Nova York, el Centre Georges Pompidou de París o la documenta 11 de Kassel.
En el terreny de la política ha estat un ferm lluitador antifranquista, fundador de l’Assemblea de Catalunya i un dels principals promotors del Congrés de Cultura Catalana. En les primeres eleccions democràtiques va ser escollit senador per l’Entesa dels catalans i Diputat al Parlament de Catalunya. Des del 2001 és president de la Fundación Alternativas que pretén dur a terme un diàleg permanent sobre les alternatives polítiques generades des de l’esquerra.