La vuitena campanya de 'La premsa a les escoles' arriba a 6 centres de l'Alt Empordà
2017-03-15 12:00La vuitena edició del programa “La premsa a les escoles s’ha engegat avui a les comarques de Girona. Fins al 31 de març, dues periodistes col·legiades de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya oferiran xerrades a 10 centres diferents d'entre els quals n'hi ha 6 de l'Alt Empordà, són El Pedró de l’Escala, l’Alexandre Deulofeu i l’Olivar Gran de Figueres, el Cap Norfeu de Roses, el Cap de Creus de Cadaqués i l’Institut de Llançà. A la resta de les comarques de Girona com l’Institut Montsacopa d’Olot, el Sant Elm de Sant Feliu de Guíxols, el Jaume Vicens Vives de Girona i el Serrallarga de Blanes. En total, més de 650 nois i noies d’entre tercer d’ESO i segon de Batxillerat es beneficiaran a les comarques gironines d’aquesta campanya.
La iniciativa, que duen a terme des de l’any 2009 el Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa” –a través del seu programa eduCaixa-, neix del convenciment que tenen les dues entitats que el coneixement de l’actualitat és clau per a la formació dels joves. La campanya, amb un pressupost de 25.000€, arriba aquest 2017 a setanta centres d’ensenyament de secundària de Catalunya (trenta a Barcelona, deu a Girona, Lleida i Tarragona, i cinc a les Terres de l’Ebre i a la Catalunya Central) i a prop de 3.500 alumnes en total.
Tot i que les xerrades s’adapten a les necessitats concretes de cada centre (a les comarques de Girona, els grups tenen entre 40 i 80 alumnes), l’objectiu principal
és aconseguir que els mateixos estudiants arribin a la conclusió que estar informat és bàsic i que cal fer-ho, a més, a través de diferents mitjans per tal de comparar punts de vista i fer-se una idea pròpia del’actualitat.
Les col·legiades que participen en el projecte tenen una àmplia trajectòria professional en l'àmbit periodístic que els permet transmetre la seva experiència i el seu coneixement sobre l’ofici i la importància dels mitjans de comunicació. Per mantenir l’atenció dels joves, sempre que és possible es presenten casos reals que serveixin d’exemple, i s’il·lustren amb projeccions de vídeos, comparacions de portades de diaris i notícies recents. Si la dinàmica del grup ho permet, també es dedica una part del temps a fer un taller pràctic amb la premsa del dia i la implicació directa dels alumnes amb preguntes i elaboració de peces informatives, per tal que es facin una idea com treballen els professionals dela comunicació.
Així, els estudiants tenen l’oportunitat d’analitzar, entre d’altres temes, les diferents visions de la realitat que aporten els mitjans de comunicació, conèixer millor l’ofici dels periodistes, la seva funció i els seus valors.