L’administració gironina s’uneix per lluitar contra l’intrusisme laboral al sector de la construcció
2012-01-18 17:00La Unió d’Empresaris de la Construcció (UEC) presenta una campanya contra l’intrusisme laboral que pateix el sector de la construcció a les comarques gironines. Compta amb el suport dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.
Sota l’eslògan “A casa teva no te la juguis” es pretén sensibilitzar als consumidors perquè optin per contractar empreses legalment constituïdes, sense fomentar l’economia submergida i assegurant així que l’execució de les obres es farà amb les degudes garanties de seguretat.
Durant la presentació, representants de la Generalitat, de la Diputació de Girona, dels Consells Comarcals i de les poblacions de tota la província de Girona, així com Col·legis professionals del sector, Cambra de Comerç, Foeg, Pimec, entre molts altres, han firmat el manifest “A casa teva no te la juguis” que acorda la col·laboració de tots per contribuir en la recuperació del sector apostant per la professionalitat i la seguretat en la construcció.
Des de la UEC, que aglutina prop de 1.000 empreses del sector, es reclama més seguretat laboral davant l’intrusisme professional en obres i reformes, tan pel que fa a particulars com en comunitats de propietaris. “El sector de la construcció ja està prou afectat per la crisi econòmica que s’està vivint i per l’aturada de l’activitat com perquè moltes obres de reforma domiciliària s’executin per part de persones que, a més de no oferir cap garantia, no compleixen les seves obligacions en matèria tributària, assegurances socials i seguretat i salut laboral, el que sens dubte repercuteix favorablement en les butxaques de molts ciutadans, que han de realitzar un menor desemborsament per aquests treballs”, ha explicat Josep Agustí, president de la UEC.
La problemàtica provoca nombrosos perjudicis i genera un enorme greuge comparatiu enfront a les empreses dedicades a aquesta activitat, que veuen com han de lluitar contra pressupostos irrisoris a causa dels incompliments empresarials que generen aquests comportaments.
Segons Marc Darnés, membre del Comitè Executiu de la UEC, “cal una consciència social per part dels consumidors perquè optin per contractar empreses legalment constituïdes, assegurant així que l’execució de la reforma es farà amb les degudes garanties de seguretat i coneixent les possibles responsabilitats davant incidències.” “A més cal que totes les administracions s’impliquin amb aquest objectiu. Que els ajuntaments demanin quina constructora executarà les obres és tant important com comprovar-ho, i per poder dur a terme aquest control existeix el número de REA (Registre d’Empreses Acreditades)”, ha afegit Darnés. El Registre acredita que les empreses que operen en el sector de la construcció compleixen els requisits de capacitat i de qualitat de la prevenció de riscos laborals.
Des d’Unió d’Empresaris de la Construcció “treballarem per eradicar l’intrusisme laboral i lluitarem per la professionalitat i la seguretat en la construcció, denunciant tots aquells casos que arribin al nostre coneixement mitjançant la interlocució amb administracions, agents socials i institucions d’àmbit econòmic, empresarial i social, en defensa de les necessitats del sector que representem, i en especial dels nostres agremiats”, ha conclòs Josep Agustí.