L'Alt Empordà Sea Walking 2021 presenta una desena d'activitats
2021-08-26 13:00La tercera edició de l'Alt Empordà Sea Walking, es durà a terme entre els dies 24 i 26 de setembre de 2021. Aquesta iniciativa, que aglutina esport, cultura i paisatge, es torna a emmarcar en els Festivals de Senderisme dels Pirineus.
La proposta s'articula entorn de la xarxa de camins d'Itinerànnia i en paisatges suggerents altempordanesos, a través del guiatge professional per part de persones expertes en senderisme i bones coneixedores dels medis naturals i culturals de la comarca. Les activitats també van acompanyades d’una proposta de tast de producte de quilòmetre zero.
Enguany el programa inclou una desena de propostes –quatre més que l'any passat– i que han estat proposades pels ajuntaments de l'Escala, Llançà, Maçanet de Cabrenys, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Pere Pescador, Sant Miquel de Fluvià i l'empresa Vertical Emotion. Els guiatges els duran a terme quatre empreses: Empordà Lovers, Gisfera, Terramar Natura i Cultura i Vertical Emotions.
Com en les edicions anteriors, aquesta programació ha estat el resultat de la col·laboració entre el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, la Xarxa de Camins Itinerànnia i l'Associació Empordà Turisme.
El programa
El festival s’inaugurarà el divendres 24 de setembre amb dues activitats:
La ruta circular Peralada-Cabanes planteja un recorregut d’una dificultat moderada, 10 quilòmetres i una durada aproximada de quatre hores, on els guies descobriran els encants de l’entorn del riu Llobregat, Anyet i Orlina.
El mateix dia, els guies acompanyaran la ruta L’Albera més mediterrània, senderisme, paisatge i tast de vins on els participants gaudiran d’una ruta de dificultat moderada, 11 quilòmetres i quatre hores de durada, per l’Albera més mediterrània. Aquest itinerari recorrerà l’Espai Natural Protegit de l’Albera permetent observar un paisatge mediterrani i abrupte, del litoral i el Pirineu. Somni d’istiu farà un tast de vins DO Empordà.
La segona jornada (dissabte 25) presenta quatre activitats:
Contrast de Paisatges presenta una ruta de 16 quilòmetres i dificultat moderada que retornarà els participants al punt d’inici en barca. El recorregut transcorre per diversos elements del patrimoni natural i cultural. En acabat els assistents podran degustar els productes estrella de l’Escala.
L’activitat Boscos de Ribera de la capçalera de l’Arnera proposa una activitat familiar on els assistents podran aprendre a observar l’estat de conservació del bosc i podran comprovar l’estat ecològic del riu a partir de la presa de mostres d’aigua. Així doncs, els assistents entraran dins l’aigua amb salabrets i altres estris per comprovar l’estat de la zona.
La vall de Molinàs, caminar per un paisatge medieval i tastar vins a peu de vinya és una ruta circular de 12 quilòmetres que transcorre pel poble de Molinàs i s’enfila fins al castell homònim i torna a Colera resseguint la carena, tot fent parada a les vinyes Coma Fredosa del Celler Hugas de Batlle per fer-hi un tast de vins.
Amb una dificultat física fàcil l’itinerari Valleta, fruits de tardor portarà a descobrir, en família les olors i els color de la temporada. Els participants descobriran l’ermita de Sant Silvestre on es farà un tastet de vi i formatge.
La jornada (diumenge 26) que clourà el festival presenta quatre activitats:
Kayac, senderisme i vins arran d'aigua Portbou, el mar dels Pirineus! Proposa dues rutes en una. La primera, a peu, portarà des de Portbou fins a Coll de Belitres i prosseguirà pel Puig de Cervera. La tornada es farà per el vessant sud. Un cop acabat l’itinerari a peu serà el moment d’agafar el caiac per acabar l’activitat amb un tast de vins D.O. Empordà.
Camins de Sant Miquel descobrirà els paisatges de les esglésies romàniques del baix Fluvià, Sant Tomàs, Sant Miquel i Sant Cebrià. A Torroella de Fluvià es farà un tast de vins DO Empordà amb pa de tramuntana i embotits de la zona.
Fem camí als Aiguamolls proposa una ruta fàcil de 6,8 quilòmetres que acompanyarà des de Sant Pere Pescador fins al Mas Matà tot resseguint el marge esquerre del riu Fluvià. La ruta acabarà a l’oficina de turisme de Sant Pere Pescador on es farà un petit tastet de productes elaborats amb poma.
La darrera de les activitats, anomenada Entre velles pedres, transcorrerà pel terme municipal de Pedret i Marzà, visitant el castell de Marzà, l’antic camí de l’església, el pont de pedra, l’església de Sant Esteve i els masos de Pedret.
Concursos de fotos
Totes aquelles persones que s’inscriguin en alguna de les activitats podran participar al concurs de fotos que organitzen els Festivals de Senderisme dels Pirineus. S’hauran de fer fotos durant el festival, publicant-les a Instagram amb l’etiqueta #FSP2021 i seguint el perfil @fsendpirineus. El premi (un per a cada concurs) és una experiència guiada de senderisme al Pallars Jussà per a dues persones amb una nit d’hotel inclosa.
Propostes senderistes per a tothom
En un cap de setmana, el festival fa propostes amb graus diversos d’exigència física per a persones que els agrada el senderisme i que permet descobrir espais de la costa, de la plana i de la muntanya de l’Empordà, de manera que es crea una oportunitat única per als practicants del senderisme de descobrir la comarca de la mà de guies professionals.
Les inscripcions i detalls de totes les activitats es troben al web: https://www.empordaseawalking.cat. Per tal de facilitar la pràctica en família la majoria d’activitats inclouen preus amb descomptes adreçats a les persones més joves. Totes les excursions inclouen el guiatge d’empreses especialitzades de la comarca, un tast i un kit de senderisme.
L’Empordà Sea Walking compta amb el suport del PECT Natura, cultura i intel·ligència en xarxa, que promou el Consell Comarcal i que està cofinançat en un 50% pel FEDER. Els Festivals de Senderisme dels Pirineus és una iniciativa coordinada per l’IDAPA (Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran) i compta amb el suport de la marca turística Pirineus. Compta també amb el suport de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme - Costa Brava Pirineus de Girona.
En l’edició de l’any passat es van oferir sis activitats i totes es dugueren a terme, amb un total de 97 persones inscrites. La meitat de les activitats varen esgotar les places ofertes.
Protocols de seguretat
L'Alt Empordà Sea Walking, com tots els Festivals de Senderisme, és un tipus d’activitat idònia tot i la pandèmia de la COVID-19, atès que té lloc a l’aire lliure i afavoreixen l’activitat física a la natura, una opció de lleure que s’ha demostrat molt demandada per la ciutadania després dels mesos de restriccions de moviment. Totes les activitats compleixen amb els protocols d’higiene i seguretat recomanats per les autoritats sanitàries i turístiques. En aquest sentit, tant les entitats organitzadores com les empreses de guiatge que acompanyaran els visitants durant les rutes a peu vetllaran per fer les activitats amb grups reduïts de persones, sempre amb reserva prèvia, mantenint la distància de seguretat entre els participants, i garantint que portin mascareta i es rentin les mans.
Els Festivals de senderisme
Els Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben enguany a la sisena edició amb un rècord de 13 esdeveniments programats de maig a octubre, habitualment els caps de setmana, dels quals 4 s’ofereixen per primer cop. A més, s’estendran, també per primera vegada, a les 11 comarques que integren la marca turística Pirineus (les comarques considerades de muntanya més l’Alt Empordà).
Els Festivals són una iniciativa que ha pogut aglutinar diferents projectes pirinencs, que defineixen el senderisme com a eix central, amb guies intèrprets locals, on tots els públics hi son benvinguts, on els productes locals aporten un valor afegit i que són una combinació perfecta per descobrir racons, curiositats i detalls, amb uns guies professionals que fan sentir privilegiats les persones que hi participen.