L'Armentera, Palau de Santa Eulàlia, Sant Miquel de Fluvià i Ventalló mancomunen la recollida del rebuig

2013-05-29 19:00

Els ajuntaments de l’Armentera, Palau de Santa Eulàlia, Sant Miquel de Fluvià i Ventalló han iniciat una prova pilot de contracte mancomunat de la recollida del rebuig, coordinada des del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i que ha servit per millorar la prestació del servei sense cap increment de cost.

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà va redactar 64 plans de gestió de residus municipals, cadascun dels quals aconsellava recollida mancomunada de la fracció resta dels residus municipals. Actualment el Consell ja realitza la recollida de paper, vidre i envasos de la majoria dels municipis de la comarca.

L’objectiu final d’aquesta projecte de gestió dels residus municipals és treballar en cinc grans àrees comarcals que puguin gestionar els residus mancomunadament –i per zones de manera eficient. En aquest sentit es va decidir començar per una prova de contracte mancomunat i s’ha dut a terme amb l’Armentera, Palau de Sant Eulàlia, Sant Miquel de Fluvià i Ventalló.

Els quatre ajuntaments han delegat les competències al Consell que va preparar el plec de condicions que respecta les necessitats de cada municipi atès que són diverses. Dels quatre municipis, Sant Miquel ja havia participat en la prova pilot de selectiva posant el sistema easy en el seus contenidors. Els altres tres municipis l’han posat arrel d’aquest contracte.

Els quatre municipis han millorat el servei i ara tenen un sistema de recollida amb pesatge dels residus per a cada contenidor que permet saber específicament les tones de residus generades per cada municipi i concretament els contenidors que més funcionen. Ho podran veure a través d’una pàgina web.

Els contenidors són més grans dels del sistema anterior i, per tant, han pogut reduir el nombre de contenidors al carrer i han unificat la imatge de les àrees d’aportació. Econòmicament, els serveis han sortit beneficiats en la mesura en que no han representat una despesa superior a l’anterior prestació, sinó que ha estat igual o inferior sabent que hi ha fet importants millores.

Les rutes de recollida relacionen els quatre municipis buscant l’eficiència. En aquest sentit s’ha realitzat una campanya d’implantació a tots els pobles en el moment de realitzar els canvis amb un tríptic informatiu que s’ha dissenyat des del Consell Comarcal, l’exposició Expotries i altres suports comunicatius.

Atès que el contracte de recollida l’ha adjudicat el Consell Comarcal, els tècnics de l’àrea de Medi Ambient en faran el seguiment i vetllaran pel bon funcionament de forma coordinada amb els ajuntaments. Aquesta iniciativa es valorarà i s’aniran fent altres grups de municipis veïns que vulguin col·laborar.

En aquest cas també l’Ajuntament de Cabanes ha començat a utilitzar aquest sistema i ha treballat amb el Consell Comarcal per impulsar-lo. De moment han modificat el contracte que ja tenien amb l’empresa de recollida i no es descarta que en el moment que hi hagi un grup de municipis veïns a la seva zona es puguin incorporar a la iniciativa conjunta, igual que ha fet Sant Miquel de Fluvià.

DEIXALLERIA MANCOMUNADA

Aquesta iniciativa s’ha acompanyat de la mancomunació de la deixalleria de l’Armentera amb Ventalló. Es va fer una prova pilot durant si mesos amb alguns nuclis de Ventalló, que portaven els seus residus a les instal·lacions de l’Armentera, i vist que la població ha respost favorablement s’ha ampliat a la resta del municipi coincidint amb la resta de canvis en la recollida. Els veïns tenen una tarja per accedir a la deixalleria i els dos agutzils obren un dia cada un a la setmana la instal·lació. Això ha permès tenir més servei, donar-lo a més gent, amb molt poc increment de despeses.