L'Escala celebra la XIV Festa de la Sal aquest dissabte 17
2011-09-13 09:00El proper dissabte 17 de setembre se celebrarà la XIV edició de la Festa de la Sal a l’Escala. Una de les novetats d'aquest any és que el dia abans, el divendres 16 de setembre a les 19:30 al Museu de l’Anxova i de la Sal hi ha la presentació de la part musical de l’obra lírica "L’Estrafet" de Joan Ballesta i Molinas, Calafat, i música de Pere Mercader i Andreu realitzada el 1924. La presentació anirà a càrrec del compositor i musicòleg Lluís Albert i Rivas. Tot seguit, el Cor Indika, dirigit per Ramon Manent cantaran les cançons de l’obra lírica amb narració d’Elisenda Trias segons el text adaptat de Jordi Piqué.
Durant la representació dels oficis mariners que té lloc el dissabte 17 a la platja a partir de les cinc de la tarda, quan arribi el vaixell de la Sal, es farà un concert de corn marins per celebrar la seva arribada. Els corns marins són grans cargols de mar, que se’ls ha trencat la part inferior, utilitzats antigament per fer senyals d’avís.
El grup convidat de danses tradicionals que ballarà juntament amb el grup local La Farandola, són La Colha de Santa Maria de Mijaran de la Vall d’Aran. Finalment es ballaran les danses ancestrals de l’Escala: el Ball de Nyacres, La Farandola i el Ball del Drac, que acaba amb l’ofrena del foc a la mar.
També una novetat d’aquest any és que degut a la demanda, les excursions amb la barca de mitjana Rafael a la Cova de la Sal, a més de realitzar-se el diumenge, també es faran el dissabte al matí i com cada any es farà jornada de portes obertes al Museu de l’Anxova i de la Sal i visites guiades (prèvia reserva) a la casa de pescadors Can Cinto, situada al barri vell de l’Escala.
La Festa de la Sal va néixer per commemorar el III centenari de la construcció de l’Alfolí de la Sal, antic magatzem on arribava la sal per mar, procedent de les salines d’Eivissa o Torrevella i es distribuïa als pobles de l’interior. És una festa de participació popular que rememora i homenatja els orígens pescadors i saladors de l’Escala, recreant com era la vida quotidiana, fa més de cent anys, a l’antic port. Organitzada per l’Arxiu Històric i el Museu de l’Anxova i de la Sal, és una recreació històrica en el marc incomparable de la platja de l’antic port de l’Escala i incorpora elements antiquíssims del seu patrimoni immaterial com el Ball del Drac i la Farandola. Des de l’Ajuntament s’estan fent gestions perquè sigui declarada Festa d’Interès Cultural de Catalunya.