Més de 4.700 turistes europeus van fet senderisme amb Itinerànnia
2014-04-02 16:00S'ha presentat a la seu del Consell Comarcal de l'Alt Empordà l'impacte econòmic generat pels operadors de senderisme europeu durant l'any 2013 a la xarxa Itinerànnia. Aquesta xarxa està implantada a les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà des de l’any 2008. Aquest projecte de cooperació entre les tres comarques va néixer amb l’objectiu de desestacionalitzar el turisme i captar nous mercats potencials.
La iniciativa està impulsada pel Consell Dinamitzador, un òrgan format pel Consell Comarcal del Ripollès, Consell Comarcal de la Garrotxa, Consell Comarcal de l’Alt Empordà i les tres entitats de promoció turística d’aquests territoris (Consorci Ripollès Desenvolupament, Turisme Garrotxa i Empordà Turisme).
El vicepresident del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Quim Felip, ha recordat que al llarg d'aquests anys “s'han marcat i senyalitzat més de 2.500 quilòmetres de senders, recuperant els antics camins que s’utilitzaven per anar d’un poble a l’altre. Durant tot aquest temps a més de promocionar aquest recurs per al turisme de proximitat s’ha treballat intensament per promocionar-lo en mercats europeus”.
Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, comentava que el model d'Itinerànnia “es resumeix en posar en comú un conjunt de línies d’actuació per esdevenir un destí amb un creixement econòmic basat en el turisme, respectant sempre la conservació de l’entorn i la qualitat de vida de la població local. Desenvolupar el senderisme com una de les activitats turístiques donava resposta a aquest model de turisme sostenible, a través de la realització d’un estudi inicial en el que es va detectar un interès creixent de turistes de països europeus de Gran Bretanya, Holanda, França i Alemanya, en descobrir els territoris caminant, va néixer la proposta de crear una oferta de senderisme diferenciada”.
El president del Consell Comarcal del Ripollès, Miquel Rovira, ha recordat que Itinerànnia està basada en el model suís, concretant que “la xarxa de senders és com un mapa de carreteres però pedestre, que permet anar de qualsevol punt a qualsevol altre, permet caminar dels Pirineus fins al mar i del mar fins als Pirineus. Recupera les antigues vies de comunicació entre els pobles amb l’objectiu que el senderista arribi a les zones habitades, el que li permet gaudir dels serveis que ofereixen i efectuar despesa econòmica a les viles fent que els ingressos econòmics reverteixin en diversos àmbits del propi territori”.
Rovira ha afegit que “el tipus de client europeu que realitza aquests viatges són persones de més de 55 anys, que vénen amb parella o en grup, de nivell cultural i adquisitiu mig-alt. Són amants de la natura i molt respectuosos amb el medi ambient. Els hi agrada rebre un tracte molt proper i familiar en els establiments, allotjant-se en cases de turisme rural i hotels de petites dimensions i tenen gran interès en conèixer productes de la gastronomia local, la cultura i la forma de vida dels llocs que van trobant al llarg del camí”.
La coordinadora d'Itinerànnia, Adriana Ramon, ha repassat tots els detalls sobre els resultats i les xifres que es recullen en l'estudi. Per tal de conèixer l’impacte econòmic que suposen els clients europeus s’ha realitzat a través un estudi per quantificar la xifra de negoci que han suposat els productes comercialitzats durant l’any 2013, aquest estudi ja es va realitzar pel 2012 i el creixement és notable.
L’import estimat total incloent el paquet turístic (menys les despeses no imputades) + despesa en alimentació i comerç /compres és de 3.263.645 € pels productes analitzats.
L’estudi realitzat durant aquest any s’ha centrat exclusivament en els productes de senderisme, en aquest cas respecte a l’any passat el creixement de l’impacte econòmic ha estat d’un 54,8%. Degut no només a l’increment de productes sinó tambe al creixement del nombre de reserves que han tingut alguns d’aquests productes, cal tenir en compte que un dels operadors que té més clients i que té 4 productes de senderisme diferents a les tres comarques ha fet una campanya especial durant aquest any 2013 a Gran Bretanya per promocionar el destí, de Ripollès i Garrotxa i això ha fet incrementar el nombre de clients.
L'estudi també recull altres dades inetressants com que l'estada mitjana dels productes analitzats de senderisme és de 6,35 nits. El 80,95% de les nits estan allotjats a alguna de les comarques Itinerànnia. Això correspondria a una estada mitjana de 5,15 nits a les comarques Itinerànnia, en productes de senderisme. El nº estimat de persones que durant el 2013 han viatjat amb alguns dels productes de senderisme analitzats és de 4.772 persones. El nº estimat de pernoctacions de senderisme durant el 2013 corresponents als productes de senderisme analitzats, dins les comarques d’Itinerànnia és de 27.997 pernoctacions. Finalment la despesa estimada en alimentació pels productes analitzats: 251.211€.