Mor Albert Tomàs activista cultural i impulsor de l'associació de comerciants Rovell de l'Ou de Figueres
2020-07-03 18:00Ha mort als 85 anys d'edat Albert Tomàs i Bassols, un empordanès compromès amb la seva terra i vinculat a diverses entitats culturals de la comarca. Nascut a Vilabertran l'any 1935 va ser regidor de l'Ajuntament de Figueres i un dels impulsors de l'associacionisme comercial a la ciutat. Va ser impulsor de l’Associació de Veïns i Comerciants del carrer de Peralada, i de l’Associació de comerciants “Rovell de l’ou” de les quals en va ser president.
Des de finals dels anys 50 es va dedicar a l'activitat comercial i Figueres recorda establiments com Electro Basar Albert, al xamfrà del carrer Monturiol amb Ample, inaugurada l'any 1961. Establiments Albert van marcar uan etapa en poblacions com Figueres o Llançà.
Va ser regidor dels ajuntaments de Vilabertran i de Figueres, en els anys 90.
Una de les seves grans passions va ser la canònica de Vilabertran, formava part del seu patronat des de l'any 1974.
L'any 2004 va crear a Llançà la Fundació que porta el seu nom dedicada al patrimoni cultural, a la recerca i a l'estudi. L'any 2014 va impular unes exploracions amb georadar a la plaça de l'Ajuntament i l'església de Sant Pere de Figueres per a estudiar el subsòl. L'any 2018 va atorgar la seva primera beca al projecte "Poder polític i mobilitat social a les viles de l’Empordà entre el darrer terç del segle XIV i inicis del segle XVI" d'Albert Reixach.
L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha escit a Twitter "Figueres perd avui una persona que ha dedicat la seva vida a la ciutat, en l’àmbit del comerç, l’associacionisme i la cultura. Exregidor de l’Ajuntament va promoure iniciatives per recuperar el patrimoni de l’Empordà".
El vicepresident del Consell Comarcal i regidor figuerenc, el periodista Josep Maria Bernils, ha escrit "promotor de mil i una iniciatives, tant a Figueres com a la comarca, va ser un pioner i un emprenedor en el món del comerç. Impulsor del renovat Patronat de Vilabertran, el seu poble natal que tant tenia en el cor i d'on va ser regidor, creador de la primera associació de comerciants de la ciutat (al carrer de Peralada) i exregidor de l'Ajuntament de Figueres. Patriota de pedra picada, dinamitzador cultural i mecenes, va crear fa pocs anys la fundació que duia el seu nom i que immortalitzarà els seus ideals".
La presidenta de l'Institut d'Estudis Empordanesos, Anna Maria Puig, el recorda amb aquestes paraules "la cultura, el país i la catalanitat li deuen un reconeixement, com també vull fer jo ara, que intento dedicar-li unes ratlles que em costen d’escriure i que no vull que siguin un simple comiat. El tindré present i el recordarem, i el seu nom ens vindrà a la memòria quan parlem de Vilabertran i de la Canònica, però també quan toquem de prop alguna de moltes altres de les seves dèries culturals i patrimonials del seu estimat petit país, l’Empordà. Ha mort un català valent, un home que vetllava perquè les coses es fessin bé des de la seva talaia de Llançà".
També des de la IAEDEN, amb qui també va col·laborar Tomàs, s'ha fet públic un missatge de condol "lamentem profundament la mort de l'Albert Tomàs, empordanès de Vilabertran que ens va donar suport en moltes ocasions en la defensa del nostre petit país. Seguirem defensant aquesta terra company!".
Albert Tomàs, l'any 2018, atrogant la primera beca de la seva fundació