Neix la plataforma Salvem Garriguella contrària a un macro-càmping
2017-06-22 09:00Arran de la tramitació del macro-càmping de Garriguella i després de les xerrades informatives on ha participat la IAEDEN-Salvem l'Empordà s'ha constituït una plataforma al municipi, amb el suport de l'entitat, per lluitar contra aquest projecte. La nova plataforma es diu Salvem Garriguella i denuncia el projecte del macro-càmping que respon "a un model econòmic i turístic caduc que no es vol per l'interior de la comarca ni per un municipi especialment vinculat amb el paisatge, la vinya i l'olivera". El diumenge 9 de juliol es portarà a terme una trobada reivindicativa amb l'objectiu de conèixer el projecte sobre terreny.
Aquest és el manifest on es mostra la reivindicació i el perquè de l'oposició del projecte:
A Garriguella, un poble de 850 habitants vora la serra de l’Albera a l’Empordà, s’està tramitant un projecte de macro-càmping per a 2000 persones. Està ubicat en una zona aïllada, lluny del nucli urbà, entre la carena del Puig de la Malaveïna i el marge esquerra de la riera de Garriguella. El càmping ocuparia 17,5 hectàrees amb 665 parcel·les, de les quals 330 es preveuen bungalous o similars. A més, es preveuen equipaments (restaurant, supermercat, bar, auditori,...) amb una edificabilitat de 8700m2.
SALVEM GARRIGUELLA i la IAEDEN-Salvem l’Empordà considerem que és un projecte que perjudica al municipi i a la comarca per les següents raons:
-Impacte paisatgístic i model territorial insostenible.
Aquest càmping desvirtua el paisatge i fragmenta el territori. Es tracta d’una urbanització tova molt densificada que necessita el redimensionament de totes les infraestructures.
-Aigua: un bé escàs i preuat
L’augment de 2000 habitants posa en qüestió la suficiència d’aigua pel poble de Garriguella (i pobles veïns) en un escenari de canvi climàtic que afavoreix situacions d’estrès hídric (quantitat i qualitat de l’aigua insuficient).
-Model econòmic caduc
Aquest càmping respon a un model turístic de massificació i de “pa per avui i fam per demà” estès en el litoral i caracteritzat pel benefici d’uns pocs (promotors i especuladors) i la precarització laboral.
-Impacte acústic i lumínic.
Tenint en compte l’emplaçament, es preveu una significativa contaminació acústica i lumínica que perjudicarà el benestar i el descans dels altres habitants de la zona.
SALVEM GARRIGUELLA i la IAEDEN-Salvem l’Empordà defensem un model de poble vinculat al territori per Garriguella:
- El paisatge, actiu diferencial
Preservem el paisatge natural i agrícola (vinyes, oliveres, conreus) i potenciem un turisme sostenible de qualitat (productes locals, cultural, respectuós,...) i no de quantitat.
- Oferta turística integrada amb l’entorn
Garriguella disposa de càmping, cases rurals, hotels, restaurants, cooperativa, cellers, trull d’oli, a més dels comerços. La seva clientela ve per l’entorn, protegim-lo i donem-li valor afegit.
Per tot plegat, DEMANEM
A L’AJUNTAMENT:
- Que respongui a l’interès majoritari del poble. I per tant, que no faci l’aprovació provisional del projecte. L’ajuntament hauria de respondre a les inquietuds del poble, no a les necessitats dels promotors ni d’Urbanisme que els dóna cobertura.
- Que reflexioni de nou sobre el projecte. Rectificar és de savis.
A URBANISME
- Que revisi a detall el projecte. Que no aprovi un projecte que respon a un model territorial caduc, que no compleix amb la normativa vigent ni amb els preceptes mínims d’un projecte d’aquesta envergadura.
- Que garanteixi la protecció dels terrenys que li atorga el Pla Territorial Parcial de Comarques Gironines (sól de protecció paisatgístic i agrari) i el Pla Director urbanístic de la Serra de Rodes (sòl de protecció territorial) i que permeti l’ús pel qual s’ha preservat.