Paco Ibáñez, Pau Riba, Anna Roig i Alfred García al Portalblau de l'Escala 2019
2019-04-16 10:00Portalblau, el Festival de Música i Art a la Mediterrània, reforça en la seva dotzena edició el gir iniciat l’any passat per potenciar la seva identitat com a festival de música i art a la Mediterrània. El festival d’estiu de l’Escala, que tindrà lloc de l’11 de juliol al 9 d’agost, manté un cartell d'actuacions musicals de qualitat com a eix vertebrador de la seva proposta i aposta per altres disciplines artístiques com el teatre, el circ, la poesia o la reflexió.
El MAC Empúries acollirà els concerts de gran format d’aquesta edició del festival, els dies 26 i 27 de juliol. El primer dia, Alfred García pujarà a l’escenari de les ruïnes d’Empúries. El popular cantant, músic i compositor actuarà a la dotzena edició del festival dins la gira que està realitzant per presentar el seu àlbum de debut 1016, publicat per Universal Music Spain i que ja és disc d’or. El MAC Empúries també acollirà, el 27 de juliol, l’actuació de Paco Ibáñez, que ha inclòs el Festival Portalblau en la gira internacional que porta a terme aquest any amb motiu del cinquantè aniversari del seu històric concert a l’Olympia de París.
Amb motiu d'aquesta celebració es reedita el doble àlbum gravat en directe del concert. Paco Ibáñez a l'Olympia és el títol d’un àlbum emblemàtic, amb unes cançons que han travessat el temps i que són un clam per la llibertat per a diverses generacions.
Acompanyat per Mario Mas,a la guitarra, i César Stroscio, al bandoneó, les cançons de Paco Ibáñez ens transporten a un espai d'amor i llibertat, un espai de resistència davant la injustícia, la violència i l'horror, un espai que reivindica l'humanisme enfront de la barbàrie del segle XXI.
Un altre músic veterà actuarà per primera vegada a Portalblau per commemorar també els cinquanta anys del seu disc més aclamat. Pau Riba pujarà a l’escenari Mar de Manassa el 3 d’agost dins la seva gira 50 anys de Dioptria que commemora el naixement d’aquest treball publicat fa mig segle. Un espectacle per revisar els temes d’un disc avançat al seu temps que el mateix artista defineix com “el disc cabdal” de la seva prolífica discografia formada per prop d’una trentena de treballs. En aquest nou espectacle, Pau Riba s’acompanya del seus estimats companys de viatge dels darrers anys: la banda De Mortimers en el seu format més rocker.
L'escenari Mar d’en Manassa també acollirà l’actuació d’Anna Roig & Àlex Cassanyes Big Band Project, el 4 d’agost. Els dos artistes han unit els seus dos talents creatius per proposar-nos un viatge per la cançó francesa. En la seva posada en escena, la cantant de L’Ombre de Ton Chien s’acompanya per una big band formada per catorze músics i capitanejada pel seu director i arranjador Àlex Cassanyes. El repertori està format per cançons escollides personalment per la cantautora i arranjades pel compositor amb un equilibri just entre potència i dolçor, com la tendresa.
De l’apartat musical també destaca l’última proposta de Marc Parrot que presenta Refugi, un espectacle íntim i personal que té lloc en una petita iurta de 9 metres de diàmetre amb un aforament per a només vuitanta persones. Un any més, l’Alfolí de la Sal és l’escenari del cicle DO RE VI, que marida música i vi. El 19 de juliol, la pianista i compositora Clara Peya, que acaba de rebre el Premi Nacional de Cultura, obrirà aquest cicle amb una actuació en solitari. El cicle acollirà també la presentació del nou disc de Rusó Sala. Acompanyada pels músics Aleix Tobias i Miriam Encinas, l’empordanesa recull aromes tradicionals que esdevenen cançons, fletxes carregades d’intensitat que reflexionen sobre el desig i les seves arestes, sobre com alimentar la pulsió creativa en un món amarat de contradiccions. El cicle DO RE VI es realitza amb la col·laboració del Club d’Enogastronomia del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. La sommelier Clara Antúnez, de La Gastronòmica, serà l’encarregada d’escollir els vins dels cellers JOC i Eccovici més adient per a cada actuació.
Portalblau al carrer
Després de l’èxit de l’any passat, Portalblau manté el cicle d'espectacles de carrer gratuïts amb l’objectiu apropar el festival a un major nombre d'espectadors.
Una de les activitats més destacades és l’espectacle poètic i musical Una vela en el mar blau: poesia catalana de tema grec, protagonitzat per l’actriu Carme Callol, l’actor Jaume Comas iels músics Josep Tero i Ferran Martínez, que interpretaran una vintena de cançons i poemes catalans de temàtica greca. Els professors i traductors Sam Abrams i Eusebi Ayensa conduiran l’acte que tindrà lloc el 9 d’agost al vespre a La Punta. La proposta vol posar en valor les irrenunciables arrels clàssiques de la nostra cultura des d’un lloc tan emblemàtic com l’Escala, a pocs metres del jaciment d’Empúries, porta d’entrada de la civilització grecoromana a Catalunya.
El cicle també inclourà el concert de Marcel Lázara i Júlia Arrey, que actuaran a La Riba el 20 de juliol; l’espectacle Sidecar de la companyia Pessic de Circ, que presenta una proposta per a tots els públics i que inclou tota mena d’acrobàcies i grans dosis d’humor, i un darrer espectacle sorpresa, que no es donarà a conèixer fins a pocs dies abans de la seva celebració.
Programació sobre la crisi dels refugiats
Com fa anualment, Portalblau aposta per abordar una temàtica des de diverses perspectives. Enguany, i davant la greu situació de la migració a la Mediterrània, el festival ha dissenyat una programació especial per reflexionar i prendre consciència d’aquesta crisi humanitària. D’entrada, la conferència inaugural del festival oferirà un testimoni directe i sense intermediaris de l’emigració a la conca Mediterrània. La proposta, que tindrà lloc el 12 de juliol a l’Alfolí de la Sal, anirà a càrrec de l’activista i periodista Sara Montesinos i del fotoperiodista Martí Albesa. Gràcies a les vivències viscudes en els seus viatges, els periodistes exposaran la situació d'arribades de persones migrants a Europa, els principals punts d'entrada i la gestió governamental que se'n fa.
Dins aquesta programació especial, el festival també programa el concert de la formació Orpheus XXI, un conjunt musical de caràcter professional format per músics immigrants i refugiats procedents de diversos països de la mediterrània. La formació, sota la direcció artística del reconegut músic sirià Moslem Rahal, actuarà el 2 d’agost a l'escenari del Mar d'en Manassa per convidar-nos a fer un viatge musical que ens porta des de Catalunya a Armènia, Síria, el Marroc, Israel o el Kurdistan. Una proposta artística que té un denominador comú: l'emoció i el diàleg intercultural. Una proposta que neix l'any 2016 de la voluntat de Jordi Savall, ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural el 2008 i Artista per la Pau escollit per la UNESCO, per permetre la integració de músics professionals refugiats i immigrants i de transmetre la seva cultura a través d'una proposta intercultural d'acció pedagògica, educativa, lúdica i creativa a favor dels joves refugiats i immigrants amb un coneixement i talent musical capaç de promoure la integració i el diàleg.
Una altra de les propostes destacades d’aquest cicle serà l’acció que portarà a terme durat el festival l’artista Marc Sellarès, que presenta el seu projecte Maremortum per denunciar la tragèdia dels naufragis d’immigrants al Mediterrani. La intervenció artística consisteix en la creació d’una silueta de grans dimensions que l’artista dibuixarà a la sorra d’una de les platges de la localitat. Les onades completaran l’acció esborrant el dibuix de la sorra, una crua metàfora de com el mar esborra també la vida de les persones que estan morint ofegades quan intenten arribar a Europa. Mar Sellarès és un artista contemporani que s’ha donat a conèixer per les seves contundents intervencions en el territori, com el Bosc de les Creus -format per 1.293 creus de fusta instal·lades a un bosc afectat per l’incendi d’Òdena- o el túnel cavat a Tijuana just davant del mur de la frontera que separa Mèxic i els Estats Units.
Una part de la recaptació dels concerts d’Orpheus XXI i d’Alfred García i dels honoraris de la intervenció artística de Marc Sellarès es destinaran a finançar l’organització Open Arms, que durant anys ha ajudat milers de refugiats a arribar sans i estalvis a Europa i que ara no pot desenvolupar la seva tasca humanitària ja que té el seu vaixell bloquejat al port de Barcelona.
El programa sobre la crisi migratòria també inclou l’exposició Oberts a la mediterrània, amb una mostra de llibres i de fotografies sobre els refugiats de la Mediterrània que es podrà veure des de mitjans de juliol i fins principis d’agost a la Biblioteca Víctor Català.
Conferència de Tomás Alcoverro i exposició a l’Alfolí
El festival també programa la conferència del periodista barceloní Tomás Alcoverro, corresponsal de ‘La Vanguardia’ a l’Orient Mitjà des de 1970, des d’on ha cobert guerres, invasions, revolucions, cops d’Estat, intifades palestines i els esdeveniments més importants de la zona. Sota el títol Entre Barcelona i Beirut, dues vores del Mediterrani, el periodista parlarà sobre les dues ciutats a partir de la mirada d’una persona que viu a cavall entre les dues metròpolis mediterrànies. Finalment, Portalblau acollirà també l’exposició Diversitats, Associació de Ceramistes de Catalunya, en una iniciativa conjunta d’aquest col·lectiu i el Museu de l’Escala.
Les entrades del Festival Portalblau es poden adquirir a través del web www.portalblau.cat.