Pont de Molins ha acollit una exposició dedicada a la renovació de l'escola pública de 1900 a 1939
2014-09-29 20:00Prevista inicialment del 5 al 19 de setembre, però prorrogada fins aquest dilluns 29, l'exposició "La Renovació de l'escola pública de l'Empordà a tot Catalunya (1900-1939)", ha mostrat durant més de tres setmanes, les innovacions en matèria pedagògica que des de l'Empordà i per a tot Catalunya, van suposar en l'àmbit educatiu, ja fa més de cent anys. Aquells mestres de principis del segle XX, varen evolucionar els fonaments de l'escola pública, a partir d'unes trobades de mestres sota el lema "Converses Pedagògiques" durant l'any 1903, però amb esforços que es perllongaren fins l'any 1939, degut a l'exili que patiren llavors molts mestres, a causa de la dictadura franquista.
Clausurada aquest dilluns 29 amb la visita de l'escola Tramuntana de Pont de Molins, els nens han pogut escoltar i participar d'aquelles experiències pedagògiques, acompanyats de dues mestres i del regidor de cultura i educació de Pont de Molins, Esteve Llorens, qui per espai de mitja hora ha explicat als nens els continguts històrics de l'exposició que visitaven.
Enguany s’escau el primer centenari de les Converses Pedagògiques, una iniciativa de l’àmbit de l’ensenyament, modèlica, innovadora i renovadora. Per celebrar-ho, la sala de plens de l'Ajuntament de Pont de Molins, ha mostrat l'exposició formada per una dotzena de plafons que contextualitzen les activitats desenvolupades pel col·lectiu de mestres renovadors durant les primeres dècades del segle XX. En concret, s’assenyalen la millora dels equipaments i material docents, la formació del professorat —les colònies d’estiu i les converses pedagògiques—, els llibres escolars i les editorials que els publicaven i, finalment, els mestres més destacats de tot aquest moviment de renovació.
D’aquests àmbits temàtics, a més dels plafons, s'han preparat uns exemplars de les publicacions editades, de les revistes professionals més emblemàtiques de l’època i una selecció del material vinculat al moviment i a la seva repercussió en la societat.
Va ser doncs a principis del segle passat, l'any 1903, que els mestres de les escoles rurals empordaneses es van mobilitzar per dur a terme tota mena d’iniciatives per a la reforma de l’ensenyament i l’educació. S’agruparen en associacions professionals, editaren revistes de magisteri on exposar les seves experiències amb la voluntat de compartir, i també promogueren activitats amb escoles veïnes. Van ser mestres a favor de l’escola pública, digna i eficaç, a base d’intentar potenciar la seva dimensió social, convençuts que l’escola és un instrument de gran transcendència per a la societat.