Prova pilot de pagament per generació de residus per a empreses

2017-04-12 20:00

Un total d'onze empreses de l'Alt Empordà participen en una prova pilot de pagament per generació de residus. Els ajuntaments de la comarca, molts d’ells marcats per una alta afluència turística, comencen a prendre consciència de la rellevància de poder diferenciar les escombraries dels ciutadans de les generades pels comercials o industrials, amb l’objectiu que aquests últims responguin directament a les despeses que suposa la gestió i el tractament dels seus residus.

Malgrat que fins ara els comerços i grans productors poden optar per tenir un servei propi de gestió de residus, no sol ser la opció més habitual, de manera que totes aquestes empreses acaben utilitzant contenidors del municipi i abonant unes taxes d’escombraries al consistori.

Durant el mes de març, tècnics de l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de l’Alt Empordà varen mantenir reunions amb diferents empreses i ajuntaments per tal d’iniciar una prova pilot de pagament per generació. Aquest concepte, aplicat ja en molts països, es basa en què l’usuari assumeix els costos dels residus que ell mateix genera i diposita al contenidor. La seva implantació provoca, al mateix temps, una reducció i un millor reciclatge dels residus.

Les empreses que voluntàriament s’han adherit a la prova disposaran d’uns contenidors identificats amb un adhesiu, rebran una factura fictícia mensual i visites del tècnic, que observarà i valorarà in situ les pràctiques dels treballadors amb l’objectiu de proposar millores.

La proposta es va realitzar als consistoris de Sant Pere Pescador i de Capmany. Les empreses que voluntàriament s’han adherit son Càmping El Riu, Càmping L’Àmfora, Càmping La Ballena Alegre, Càmping Las Palmeras, Càmping Les Dunes, Càmping Aquarius, Càmping La Gaviota, J. Pairó SA, Pere Guardiola SL, Casa de Colònies Els Estanys i Grup Oliveda. La prova pilot de pagament per generació és un projecte subvencionat per l'Agència de Residus de Catalunya enfocat a la prevenció de residus.

JORNADES FORMATIVES

Al llarg del mes d'abril es realitzaran jornades formatives de bones pràctiques en prevenció de residus als treballadors de les empreses participants. A partir del mes de maig s'iniciarà la quantificació dels residus de cada empresa i la valoració mensual del pagament per generació. Es preveu que la prova acabi al mes de desembre amb una valoració de resultats i l’elaboració del model d’establiment de taxes.

Així, des de l’àrea de Medi Ambient es posa en marxa de forma global aquesta prova pilot d’un sistema en la qual es pretén quantificar els residus de paper i cartró, envasos lleugers, envasos de vidre i rebuig generats per cada empresa, assessorar i incentivar canvis de protocols per a la reducció de residus i, de manera simulada, generar unes factures del què realment costaria la seva recollida i tractament aplicant els canvis. D’altra banda, la prova permetrà proposar un model que faciliti als ajuntaments el càlcul d’unes taxes reals per a residus comercials.