Reintrodueixen més de 300 coralls i gorgònies al litoral de Girona
2024-05-28 11:00Aquest mes de maig, s’ha activat la fase de reintroducció de coralls i gorgònies del projecte LIFE ECOREST, una iniciativa d’innovació i cooperació que té com a objectiu restaurar hàbitats marins profunds de Catalunya. Durant els últims dies, dos dels científics del projecte, Marina Biel i Jordi Grinyó, han visitat les confraries de pescadors de Blanes, Llançà i el Port de la Selva per retornar els exemplars recuperats en els aquaris que hi ha en totes les instal·lacions pesqueres de Girona.
Els coralls i gorgònies que queden emmallats accidentalment a les xarxes de pescadors són traslladats als aquaris de les confraries perquè es mantinguin i es recuperin per poder-los reintroduir al seu hàbitat en les màximes condicions. Passats els mesos, i un cop comprovats que els organismes estaven preparats per a la reintroducció, els han retornat a mar amb èxit. La reintroducció es fa a través del mètode bàdminton, que
segons expliquen els mateixos científics és una tècnica que fixa els organismes a un còdol per retornar-los des de la coberta d'una embarcació. d'aquesta manera permet que els organismes arribin al fons del mar en posició erecta. Des de l'Institut de Ciències del Mar detallen que la reintroducció «ha sigut un èxit».
ZONES DE PROTECCIÓ COSTANERA
El sector pesquer demostra un gran compromís amb la restauració marina i aquesta es desenvolupa de dues maneres: restauració passiva i restauració activa. La primera és l’establiment de zones de protecció i veda que regulen l’activitat pesquera i permeten la recuperació del medi. En aquest sentit, al litoralgironí hi ha un total de 10 zones de protecció i veda, de Llançà fins a Blanes. La segona és la restauració activa que es fa a través del rescat d’organismes capturats accidentalment i segons els científics, aquest és un procés que accelera la recuperació natural.
El president de Confraries de Girona, Antoni Abad, explica que «ser socis de projectes com aquests denota la voluntat dels pescadors i del sector en la contribució de la cura i conservació dels hàbitats marins». Abad afegeix que «hi ha un gran compromís i ho demostra el fet que el nostre és el litoral amb més zones tancades i vedades».
LIFE ECOREST és un projecte que coordina l’Institut de Ciencies del Mar (ICM-CSIC) i del qual Confraries de Girona n’és soci, igual que la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, la Universitat de Barcelona i WWF Espanya. El projecte compta amb la contribució financera del Programa LIFE de la Unió Europea.