Representants municipals i cossos operatius destaquen a la Jonquera la millora de la coordinació transfronterera davant les emergències i la seguretat
2013-12-11 19:00Els territoris fronterers són zones amb unes característiques especials pel que fa a la seguretat i les emergències que exigeixen una coordinació entre els cossos operatius i les autoritats d’ambdós costats de la frontera, tal i com s’ha evidenciat en les Jornades transfrontereres sobre seguretat i emergències, que el Departament d’Interior ha celebrat a La Jonquera.
El director general de la Policia, Manel Prat, ha afirmat en la cloenda de les jornades que “el fet que les zones frontereres com La Jonquera siguin un lloc de pas, a cavall entre diferents cossos operatius i legislacions es pot aprofitar pels delinqüents i els grups organitzats criminals i això requereix una resposta energètica”. En aquest sentit la coordinació entre els cossos i les autoritats a ambdós costats de la frontera és necessària, i tot i que actualment és un fet que s’ha destacat al llarg de les diferents ponències, “encara cal incrementar algunes capacitats dels cossos operatius, com ara que els Mossos d’Esquadra puguin fer seguiments més enllà de les nostres fronteres, tal i com ja passa amb altres cossos”.
Al llarg de dos dies s’ha reflexionat sobre diferents aspectes que afecten les zones frontereres, com ara els problemes associats a la prostitució. En aquest sentit, el Cos de Mossos d’Esquadra ha presentat els resultats del dispositiu Voral engegat fa poc més d’un any, que ha aconseguit reduir més d'un 56% la presència de dones que exerceixen la prostitució a les carreteres a la Regió Policial de Girona. Pel que fa a la reducció del nombre de locals de pública concurrència on s’exerceix la prostitució a la demarcació de Girona ha passat de 44 al 2010 a 27 el 2013. Cal afegir que el dispositiu posat en marxa també contempla mesures de protecció i de suport a les dones.
En l’àmbit de lluita contra els delictes relacionats amb l’exercici de la prostitució, l’alcadessa de La Jonquera, Sònia Martínez, i el director territorial d’Interior, Albert Ballesta, han coincidit en la importància de la legislació; Ballesta ha assenyalat que les ordenances municipals o la modificació de la llei de carreteres de la Generalitat ha donat bons resultats.
D’altra banda, els delictes contra la propietat industrial i la falsificació de marques són uns fets complexos d’abordar per part de les autoritats, que s’agreugen per la falta de consciència social davant d’aquest tipus de delictes, moltes vegades per desconeixement i per la gran qualitat de les falsificacions. Precisament els Mossos d’Esquadra van presentar els resultats de les últimes investigacions, que van contribuir al desmantellament de diferents organitzacions criminals dedicades a la venda de productes falsificats i al comís de milers d’articles.
El fet que La Jonquera sigui un lloc de pas per milers de vehicles i de transportistes de mercaderies genera unes necessitats específiques per garantir la seguretat dels conductors, dels vehicles i de les mercaderies que transporten. En aquest sentit els Mossos d’Esquadra van presentar els resultats de la tasca coordinada entre els cossos policials i amb propietaris d’aparcaments, benzineres, associacions d’empreses transportistes, i asseguradores, entre d’altres, i que va aconseguir reduir un 85% els robatoris en interior de vehicles el 2013 respecte el 2010, passant de 828 a 124. De fet, el director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa, va suggerir la creació d'un segell distintiu de qualitat que identifiqui La Jonquera com a municipi segur.
Les intervencions dels diferents ponents han evidenciat que la bona coordinació entre els cossos operatius d’ambdós costats de la frontera, ja siguin policials o d’emergència, i dels responsables polítics faciliten garantir la seguretat de la ciutadania. Una de les eines de coordinació de què disposen els cossos policials és el Centre de Cooperació Policial i Duanera (CCPD) del Pertús, on la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra hi és des del 2008 per proporcionar servei tant al propi Cos com a les policies locals o als jutjats que els sol·liciten informació.
Un repàs per diferents operatius d’emergències, com els incendis de l’Empordà, també han fet constatar la bona coordinació entre bombers, protecció civil, emergències mèdiques, agents rurals, i altres professionals que intervenen en aquestes situacions i s’han destacat: establir relacions i interlocucions constants, treballar les emergències quan aquestes no han aparegut, fer-ho des d’un àmbit global i integral. Aquest marc de treball també inclou la conscienciació a la ciutadania i la prevenció davant de cada tipus de risc, i la informació constant i àgil a la ciutadania per mitjà dels canals habituals, sense oblidar les xarxes socials, ja que aporten proximitat i immediatesa.
Les jornades transfrontereres sobre seguretat i emergències ha reunit durant dos dies un centenar de persones, entre ells alcaldes, regidors, responsables de les unitats de coordinació policial i d’emergències d’ambdós costats de la frontera i membres dels cossos, entre d’altres, amb l’objectiu d’aprofundir el coneixement i debatre la situació i les pràctiques des d’una perspectiva interdisciplinària que permeten garantir la seguretat de la ciutadania i dels béns en una zona en què la frontera física és cada cop menys present.