Roses inicia la distribució de kits de reciclatge orgànic i instal·la els nous contenidors marrons
2020-11-03 17:00Aquesta setmana s’ha iniciat la instal·lació dels nous contenidors de recollida de restes orgàniques (contenidor marró), amb els quals Roses posa en marxa el nou servei que permetrà la transformació d’aquest residus en recursos com adobs. Paral·lelament, avui, dimarts 3 de novembre, s’inicia la distribució de kits de reciclatge d’orgànica entre els veïns i veïnes de la població, que al llarg de tot el mes es podran desplaçar al punt informatiu itinerant a recollir el seu material i rebre tota la informació que necessitin.
El punt d’informació s’ha instal·lat avui al Mercat Municipal i, fins al 4 de desembre, recorrerà diversos espais de Roses, tant del centre de la població com de les urbanitzacions. Demà dimecres, s’ubicarà a l’estació d’autobusos, dijous a la plaça Catalunya, divendres a Santa Margarida i dissabte, novament al Mercat Municipal. En aquest enllaç podeu consultar on s’instal·larà el punt informatiu cada dia al llarg de tot el mes.
L’horari d’atenció és de 10.30 a 14 h i de 17.30 a 20 h entre setmana, mentre que dissabtes és de 10 a 13.30 h. Al llarg de cada jornada, dos informadors explicaran com reciclar l’orgànica als veïns que s’apropin a l’estand, a més d’entregar-los un cubell airejat de 10 litres, un paquet de 10 bosses biodegradables i un tríptic informatiu del nou servei.
L’Ajuntament de Roses demana la implicació de la ciutadania per assolir amb èxit la posada en marxa del nou servei i obtenir una fracció orgànica el més lliure possible d'altres residus impropis, per poder obtenir un compost de qualitat. Els residus que s’hi poden dipositar en els nous contenidors són molts, com ara fruita i verdura (closques, peles, pinyols...); ossos i altres restes de carn o peix; marro del cafè i restes d'infusions; closques d’ou, de marisc i de fruita seca; paper de cuina, tovallons i mocadors tacats de menjar; fulles seques, rams i petites restes de jardineria; taps de suro; excrements d'animals domèstics; i serradures i encenalls de fusta.
Incorporar la recollida de residus orgànics a la recollida selectiva aporta beneficis ambientals i econòmics al municipi. Ambientals, perquè es redueix el volum de residus que es llencen al contenidor de la resta i que van a parar a l’abocador, reduint, per tant, els gasos amb efecte d’hivernacle, a més de convertir-se en un recurs per a l’elaboració de compost (adob orgànic per a camps i jardins).
Econòmicament, la recollida de la fracció orgànica repercuteix en un estalvi per al municipi, ja permet reduir el cànon que es cobra a tots els ajuntaments per al tractament de la fracció resta, molt més alt que el cost del tractament de les fraccions que es poden reciclar o “valoritzar”.