Salut presenta una eina web per decidir sobre l'anticoncepció
2021-03-16 11:00El Departament de Salut ha fet pública l'eina web Decisions Compartides en Anticoncepció que proporciona continguts d’informació per ajudar a les persones susceptibles de l'ús d'aquests mètodes a identificar les seves preferències a l'hora de fer la tria d'un mètode anticonceptiu.
Aquesta eina web, vinculada al projecte Decisions Compartides del Departament de Salut, que coordina i gestiona l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), té l'objectiu d'afavorir que la població potencialment usuària de mètodes anticonceptius pugui accedir a un assessorament adequat dels diferents mètodes. També es promou que la presa de decisió en l'elecció del mètode sigui compartida entre el professional i la usuària.
La nova eina web, que incorpora l'anterior eina de Decisions Compartides d'anticoncepció hormonal, ha estat elaborada per un equip de treball format per professionals de la Universitat Rovira i Virgili i l'Hospital Joan XXIII, especialistes en salut sexual i reproductiva.
L'elaboració de l'eina va comptar amb l'aportació dels resultats i conclusions obtinguts en un estudi qualitatiu per conèixer les opinions que té la població sobre l’anticoncepció.
Apartats de l’eina
L’eina es composa dels següents apartats: informació general sobre l’anticoncepció i els tipus de mètodes anticonceptius; informació sobre cada mètode anticonceptiu incloent el seu mecanisme d'acció, eficàcia, mode d'utilització, facilitat o complexitat d'ús, canvis en el cicle menstrual, contraindicacions, efectes adversos, possibles efectes beneficiosos no anticonceptius, relació amb el coit i el preu, amb un total de 24 mètodes; una graella d’opcions amb aspectes relacionats amb l’eficàcia, la protecció enfront d’infeccions de transmissió sexual, utilització, si conté hormones i si produeix canvis en la menstruació, per a cadascun dels mètodes anticonceptius; l’eina d’ajuda a la presa de decisions; testimonis de persones i una secció de preguntes freqüents.
El projecte Decisions Compartides
Decisions Compartides és una iniciativa que promou un canvi de model en l’atenció sanitària i que avança cap a un model en què el professional de la salut i la persona participen activament en el procés de decisió per escollir aquella opció més adequada amb les preferències i valors de la persona.
Decisions compartides genera, des de 2015, continguts informatius sobre el diagnòstic i tractament, com també eines per afavorir la presa compartida de decisions sobre les diverses opcions terapèutiques disponibles per a determinades malalties, tot sospesant els pros i els contres de cada intervenció. Amb les Decisions compartides, i com a conseqüència d'aquest procés deliberatiu, les persones poden participar-hi activament tot incorporant les seves preferències, objectius i valors, al mateix temps que els professionals de la salut poden aportar-hi la seva experiència i el seu coneixement científic.
Actualment, hi ha 9 eines de Decisions compartides, publicades sobre l'atenció al final de la vida, l'esclerosi múltiple, el càncer de pròstata localitzat, la malaltia renal crònica avançada, la síndrome del canal carpià, la reconstrucció mamària, l’aneurisma d'aorta abdominal, l’artrosi de genoll, la diabetis mellitus tipus 2.
Aquest projecte s'inclou també en l'estratègia del Pla de salut 2016-2020 del Departament de Salut, on s'aborda el desplegament d’un sistema de salut centrat en la persona, on la participació de les persones en les polítiques públiques de salut és necessària per garantir els drets dels ciutadans i pacients a una informació completa, adequada, comprensible i de fàcil accés sobre la seva salut, els tractaments i els riscos individuals i col·lectius importants que els afecten, de manera que es possibiliti la coparticipació en les decisions.