Set municipis altempordanesos disposaran de calderes de biomassa forestal en equipaments municipals en un pla de la Diputació

2016-08-12 20:00

Agullana, Espolla, Figueres, Lladó, Navata, Pont de Molins i Sant Llorenç de la Muga són les 7 poblacions de l'Alt Empordà on la Diputació facilitarà la instal·lació de 38 calderes de biomassa forestal.

Des de que el 2014 la Diputació de Girona va engegar el Pla de calderes de biomassa forestal ja són 20 les calderes instal·lades amb l’ajut de la institució a la demarcació, mentre que 18 estan en procés d’instal·lació. El Pla ha fet possible que 33 municipis d’arreu de les 8 comarques gironines disposin d’un o més sistemes de subministrament d’energia sostenible, els quals s’han instal·lat en equipaments municipals. En conjunt la corporació ha invertit 2.260.000 euros. En aquest tres anys, la posada en marxa d’aquestes calderes ha suposat una mobilització de 16.894,37 m3 d’estella forestal, la creació de 17 llocs de treball i la promoció de la gestió forestal sostenible de 6582,22 hectàrees de boscos de la demarcació de Girona.

Vist l’èxit del Pla, la corporació està treballant, ara, en la col·locació de 53 calderes més a 22 municipis més. El diputat de medi ambient, Lluís Costabella, ha destacat que «des de la Diputació apostem fermament per les calderes de biomassa, perquè presenten dues avantatges principals en front a les calderes convencionals. D’una banda, aprofiten l’estella dels boscos, de manera que s’incentiva la gestió forestal, la neteja del bosc i, en conseqüència, es redueix el risc d’incendis. D’altra banda, es tracta d’un sistema de calefacció sostenible que té un balanç neutre d’emissió de CO2 a l’atmosfera». El Pla de calderes de biomassa forestal en equipaments públics municipals es presenta com una oportunitat per potenciar la multi funcionalitat del bosc, dinamitzar el sector primari, promoure la gestió forestal, crear noves empreses i generar ocupació. Tot això, garantint la conservació dels valors naturals del bosc.

Les comarques gironines són especialment adients quant a l’aprovisionament d’estella, ja que més de la meitat de la seva superfície està coberta per boscos densos. Es tracta de prop de 317.771 hectàrees que produeixen unes 790.000 tones de biomassa, la combustió de les quals equivaldria a escalfar més de 110.000 llars a l’hivern. 

Projecte de futur

A curt termini la Diputació ha presentat, a la convocatòria del fons FEDER  de la Generalitat de Catalunya, el projecte Bebiomassgi, el qual preveu la instal·lació de calderes que subministraran calor procedent de biomassa forestal local i sostenible a 53 edificis municipals de 22 localitats. Si la Generalitat dónes el vist i plau al projecte la producció de biomassa directa i indirecta promoguda a través de Bebiomassgi comportaria la disminució del risc d’incendis forestals en una superfície de 2.557 hectàrees i la creació indirecta de 91 llocs de treball que dinamitzaria 356.652 € a l’any a les comarques de Girona.