Terra de Trobadors oferirà 250 activitats del 9 a l'11 de setembre
2022-09-09 09:00Aquest cap de setmana Castelló d’Empúries torna a transformar-se en una vila medieval. Durant tres dies tindrà lloc la XXX edició de Terra de Trobadors, la festa medieval de referència a Catalunya amb més de 40.000 espectadors anuals. Impulsat per l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i amb la col·laboració de més d’una vintena d’entitats del municipi, l’esdeveniment programa enguany més activitats mai: prop de 250 propostes de teatre, música, circ, dansa, recreacions històriques, combats de cavallers, espectacles de foc, un gran mercat medieval amb més d’un centenar de parades d’artesans i comerciants, una potent oferta gastronòmica, conferències i moltes altres propostes.
Per commemorar aquesta edició tan especial, el festival evocarà la construcció de la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries amb diverses activitats. Entre les propostes dedicades a la temàtica d’enguany destaca un mapping sobre la façana de l’anomenada ‘Catedral de l’Empordà’. Les empreses especialitzades Groc.tv i Playmodes han preparat un espectacle únic per a l’ocasió que projectarà imatges en 3D per apropar-nos a la història i les particularitats arquitectòniques del temple. Una altra de les propostes dedicades a la construcció de la basílica és la recreació d’una zona d’oficis, anomenada la ‘Fàbrica Gòtica’, que permetrà als visitants conèixer alguns dels artesans i maquinària que van ajudar a l’edificació del temple. El públic també podrà gaudir, dins de la nau gòtica, dels cants d’una missa del segle XV, període en què es va crear el retaule de La Candelera. Les actuacions musicals, programades dins del cicle So de Lonh, aniran a càrrec del conjunt vocal Schola Antiqua, especialitzat en la recuperació del cant gregorià, i de l’agrupació Locus Desperatus, que cantarà la Missa se la face ay pale, de Guillaume Dufay.
Ampliació de la zona recreació històrica
Una de les principals novetats d’enguany serà l’ampliació i diversificació de la zona de recreació històrica que tindrà lloc al Pont Vell, però que enguany també ocuparà bona part del Passeig de les Oques. El visitant hi trobarà diversos campaments on poder veure com es vivia en aquella època, amb demostracions d’oficis i un gran desplegament de mitjans bèl·lics medievals, com les torres de setge i les catapultes. Allà també podrà viure-hi algunes experiències i sentir-se medieval per un dia, amb escoles de combat, tallers de ceràmica i feltre i jocs col·lectius. Per acabar, al Pont Vell es durà a terme la tradicional Batalla Campal, un espectacle de teatre i lluita medieval.
Més programació nocturna
El festival amplia enguany la seva programació nocturna de divendres i dissabte. La nit de divendres s’estrena la Nit de foc, una nova proposta amb espectacles que tenen el foc com a element comú. Entre altres activitats es programa El Camí de l’Infern, un recorregut per diversos carrers plens d’espelmes, instal·lacions i estructures de foc que els visitants realitzaran en petits grups i acompanyats per un guia que al mateix temps és un personatge de l’infern. La mateixa nit, els visitants podran gaudir d’un espectacle de foc de primer nivell i dels més punters d’Europa amb la companyia francesa Imaziren. Completarà la nit la companyia Les Vaguabondes, de Toulouse, amb un espectacle itinerant d’animació amb personatges fantàstics. La nit de dissabte tindrà lloc el mapping a la façana de la basílica; l’actuació de la formació portuguesa Albaluna al Palau dels Comtes; el corre tavernes amb la trobada de bandes de percussió i la nit de bruixes al Claustre de Santa Clara, entre altres propostes.