Un centenar d'assistents a la Nit de l'Alzheimer al Castell de Peralada
2016-08-09 09:00La Fundació ACE- Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center, especialitzada en el diagnòstic, la investigació, el tractament de persones amb deteriorament cognitiu i demència, amb la col·laboració de la Fundació Castell de Peralada, ha celebrat, aquest dilluns, la primera edició de La Nit de l’Alzheimer, que enguany s’ha emmarcat en el 30è aniversari del Festival Castell de Peralada.
Aquesta iniciativa solidària, neix per sensibilitzar a la societat sobre la necessitat d’invertir en recerca per avançar en la lluita contra l’Alzheimer i amb vocació d’esdevenir un punt de trobada anual entre la societat i el món de la recerca, el tractament i la prevenció de la malaltia d’Alzheimer.
Entre els assistents s’han vist cares conegudes del panorama cultural, social i institucional del país. El conseller de Cultura, Santi Vila, ha volgut recolzar aquesta iniciativa, conscient de la necessitat que té la Fundació en obtenir recursos per invertir en recerca i avançar en la lluita contra l’Alzheimer. També s’hi han volgut sumar els actors Cristina Brondo, Octavi Pujades i la cantant i actriu Dolo Beltrán.
La cita solidària ha reunit a més de 100 persones que han gaudit d’un sopar, el qual ha tingut lloc en el Saló Blanc del Castell, i posteriorment han assistint a la representació de l’òpera Turandot de Puccini, una nova producció del Festival amb direcció escènica de Mario Gas i amb l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu de Barcelona i el Cor Intermezzo. En acabar l’actuació, els convidats han accedit a un meet & greet, als jardins del Castell, amb els artistes i l’equip que ha fet possible la representació. Les sopranos Irene Theorin i Maria Kazarava, el tenor Roberto Aronica, membres de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu de Barcelona o el director d’escena Mario Gas són alguns dels protagonistes que han compartir aquesta trobada.
Durant el sopar, el periodista Josep Puigbó, encarregat de conduir la gala, ha presentat el projecte NORFACE, una nova línia d’investigació de la Fundació ACE que permetrà avançar en els pronòstics inicials als malalts d’Alzheimer, a través de l’ús de la tomografia de coherència òptica (OCT). Els recursos aconseguits en la primera Nit de l’Alzheimer es destinaran a aquest projecte, amb el que la Fundació ACE preveu aplicar la nova tècnica de diagnòstic a 500 persones, durant 3 anys, i desenvolupar el seu ús per fer pronòstics inicials més precisos, de forma més ràpida, econòmica i no invasiva.
En el transcurs de La Nit de l’Alzheimer, la Fundació ACE ha presentat la campanya Regala Memòria és una iniciativa de sensibilització sobre la malaltia i de captació de recursos econòmics per l’activitat de recerca, que s’iniciarà coincidint amb el Dia Mundial de l’Alzheimer, amb la difusió a través de les xarxes socials d’un vídeo que s’ha presentat aquesta nit. En el marc de la campanya, es preveu que se celebrin diferents activitats al llarg de l’any, com ara espectacles, la posada en marxa d’un programa per a escolars, conferències, o altres accions de promoció.
Durant la seva intervenció, la Dra. Mercè Boada, fundadora i directora mèdica de la Fundació ACE, que ha insistit en que "és necessari seguir investigant per aconseguir que l’Alzheimer sigui història” i ha recordat que “l'Alzheimer és una malaltia que afecta una de cada deu persones majors de 65 anys i al 50% de la població de més de 85, magnituds que es preveu que el 2050 es tripliquin”.