Un estudi constata que el nombre de prostitutes a la Jonquera augmenta i que cada vegada són més joves
2015-04-15 15:00Yolanda Falcon / AE Comunicació
La Fundació Apip-Acam, que el 2013 va posar en marxa un programa d'atenció integral a les prostitutes que exerceixen a les carreteres de la Jonquera, amb el suport de l’Institut Català de la Dona i de l’Ajuntament de la Jonquera, ha elaborat un estudi sobre la dona i la prostitució. Segons aquest informe, el 2014 va augmentar el nombre de dones que exercien la prostitució en aquest punt de l’Alt Empordà. En total, l'associació va detectar i atendre 111 dones a les carreteres de la Jonquera durant l'any passat (Segons dades del Ministeri de l’Interior, l’any 2008 hi havia entre 40 i 50 dones als carrers de la Jonquera i al voltant de 375 dones als clubs). Per contra disminueix l’edat d’aquestes dones. Així, del total de dones ateses, el 56,5% tenien menys de 25 anys. El 23,6% tenien entre 25 i 30 i un 82,3% tenien fills menors d’edat. Pel que fa la nacionalitat, l’estudi posa de manifest que baixa el nombre de prostitutes de l’Estat espanyol, mentre que augmenta les immigrants. Romaneses i búlgares són el col·lectiu més nombrós amb el 86,41% del total. El 9,58% restants són nigerianes i la resta, un 4%, d’altres nacionalitat.
Un altre aspecte que destaca l’informe és l’elevada rotació de les dones i entre les romaneses i les búlgares, estan sotmeses a un fort control i domini de petits clans familiars. Pel que fa les demandes de les dones ateses, la majoria demanen accés i acompanyament sanitari i gràcies al programa es van activar 45 targetes sanitàries.
La presentació d’aquest estudi s’ha fet aquest dimecres al matí a la Jonquera, amb la presència de l’alcaldessa del municipi, Sònia Martínez; de la presidenta de l’Institut Català de la Dona, Montse Gatell; i de la directora de la Fundació Apip-Acam, Montserrat Font. Per arribar a les conclusions, es van fer 35 sortides i 681 intervencions. Segons va avançar Font, l’objectiu és fer dos estudis més: un segon centrat en els proxenetes i un tercer, sobre el perfil del client. Precisament, en aquest darrer aspecte serà l’eix del segon estudi que es farà aquest 2015. Les representants de les tres institucions van coincidir en la necessitat de centrar “el focus” d’aquest problema en el client, ja que al seu entendre els “clients són els que fan possible la prostitució i són els responsables de la vulneració dels drets humans de les dones”, ha dit Montserrat Gatell. En aquest sentit, Gatell, Font i Martínez han coincidit que la prostitució és una forma de violència masclista i que cal fer un canvi de mentalitat social per lluitar contra la demanda. “Sabem que el client de prostitució a la Jonquera és francès, jove i vinculat a un turisme sexual. Volem saber si pateix alguna patologia, si està mancat d’informació sobre la vulneració dels drets de la dona o si estan mancats de valors social o certa empatia”, ha dit Monserrat Font. En aquest sentit, l’alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, ha dit que el problema de la prostitució estava localitzat a la Jonquera però que era “un problema social de França perquè la gran majoria dels clients són francesos”. En aquest sentit, les tres dones han demanat incidir en l’educació dels valors en les escoles per combatre aquesta lacra social d’explotació sexual.