V Cicle de Música Medieval So de Lonh a Castelló d'Empúries
2020-09-07 13:00Els dies 12 i 13 de setembre tindrà lloc a Castelló d’Empúries el Cicle de Música Medieval So de Lonh a la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries. Aquesta és la cinquena edició del cicle, que es dedica principalment a la divulgació de les músiques medievals i que proposa concerts comentats, conferències, cursos, etc. So de Lohn va néixer en el marc del Festival Terra de Trobadors que malauradament enguany no es podrà celebrar a causa de la pandèmia.
El V Cicle de Música Medieval So de Lonh presenta dos concerts a càrrec de Locus Desperatus i Brice Duisit i dues conferències: “Música i arquitectura sonora en temps del gòtic” amb Maricarmen Gómez Muntané, i “ Hipòtesis de construcció dels instruments des de l’època medieval al renaixement” amb el Luthier Marco Salerno.
Conferències
La musicòloga catalana Maricarmen Gómez Muntané obrirà el Cicle, dissabte 12 de setembre a les 16.30 h, amb la conferència que porta per títol “Música i arquitectura sonora en temps del gòtic”. Maricarmen Gómez Muntané està especialitzada en música medieval i primer renaixement. És doctora per la Universitat de Barcelona amb un estudi sobre la música a la casa reial catalano-aragonesa de la baixa Edad Mitjana, amb el qual va rebre el Premi Nacional de de Musicologia. És autora d’un número important de llibres i articles que son referent internacional en la seva especialitat.
La segona de les conferències tindrà lloc diumenge 13 de setembre a les 17 h , de la mà del luthier Marco Salerno, sota el títol “ Hipòtesis de construcció dels instruments des de l’època medieval al renaixement”. Marco Salerno, a més de músic, està especialitzat en la reconstrucció d’instruments de música antiga. S’inicia com a luthier l’any 1978 i des de 1996 treballa com a artesà luthier a tot el món havent construït més de 800 instruments. Principalment s’ha dedicat a la construcció de còpies de violes de gamba, violins, violes, violoncels, guitarres, llaüts, arpes, totes les reproduccions històriques d'instruments des del Renaixement al període Barroc, a més d’una vasta gamma d'instruments reconstruïts a partir d'iconografies des de l'Època Medieval al Renaixement.
Concerts
Dissabte 12 de setembre a les 21 h el grup Locus Desperatus interpretarà “Dulcis Resonabat Sonus”, la música del Manuscrit M971 de la Biblioteca de Barcelona. Locus Desperatus, ensemble de música medieval especialitzat en la interpretació de la polifonia medieval de l’Ars nova, té per objectiu apropar l’espectador a la cultura i la societat medieval per mitjà dels diferents estils i repertoris de l’extens patrimoni musical de l’Edat Mitjana. La formació proposa concerts interdisciplinaris, ja sigui incorporant altres disciplines artístiques com la dansa o la literatura, o més teòriques, com conferències d’historiadors o historiadors de l’art.
Brice Duisit, músic especialista en la interpretació dels repertoris de l’Edat Mitjana, serà l’encarregat de tancar el cicle diumenge 13 de setembre a les 19 h. Llaütista de formació, segueix els cursos del Conservatori Nacional de Música de Pau. Apassionat de les músiques medievals, segueix la seva formació al CNSM de Lió en paleografia musical i en la pràctica del contrapunt dels segles XII i XIII. . El seu interès creixent per l'època romànica (segles XI-XII) el porta a abordar el repertori de les poesies líriques i s'inicia a la vièla d'arquet. Inicia doncs tota una recerca sobre les primeres poesies en llengües romàniques i desenvolupa una interpretació d’aquesta basada en la relació entre el text i la música, de l'instrument i la veu i del compositor i la interpretació.
Des de 2001, Brice Duisit dirigeix regularment formacions per músics medievalistes professionals i programes de recerca sobre la interpretació de repertoris romànics de llengua occitana participant en enregistraments premiats per la premsa internacional especialitzada.
Per assistir a tots els actes cal reservar entrada a través de www.castello.cat o a les oficines de turisme del municipi. L’aforament és limitat i l’ús de mascareta és obligatori.