Vicenç Pagès, Carlos Díaz Capmany, Anna Maria Velaz, El Dofí i Pitruc, entre les distincions de Ciutat de Figueres 2022

2022-10-03 14:00

La Comissió del Nomenclàtor ha acordat les distincions de Ciutat de Figueres 2022, que tindrà lloc el proper diumenge, 16 d’octubre. 

1. Fulla de Figuera de Plata 2022 per a entitats al Centre de Lleure El Dofí, per la tasca que desenvolupen des de l’any 1997 proporcionant un lleure de qualitat, sota les premisses de l’autonomia, l’apoderament i la inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual de l’Alt Empordà i també a les seves famílies, que ajuden als protagonistes a sentir-se partícips de la societat, a conèixer l’entorn i a expressar-se i desenvolupar amb plenitud.
2. Fulla de Figuera de Plata 2022 per a persones a Anna Maria Velaz Sicart (Figueres, 3/8/1948), filòloga, professora de llengua i literatura franceses i escriptora. Destaca per la tasca desenvolupada com a biògrafa i estudiosa de l’obra de Montserrat Vayreda i de Carme Montoriol, entre d’altres escriptores, que “van fer de la literatura una necessitat i un plaer”. És presidenta, des de l’any 2000, de l’Agrupació Atenea del Casino Menestral, entitat que ha esdevingut una universitat popular, amb propostes com cursos de literatura universal o cicles de conferències dedicats al pensament contemporani.
3. Medalla de Plata a Carlos Díaz Capmany (Figueres, 28/5/1933), Diplomat d’Estat Major i llicenciat en Dret, per una llarga i fructífera carrera professional a l’exèrcit i per la tasca d’investigació històrica i l’activisme cívic, cultural i patrimonial  a l’entorn del Castell de Sant Ferran de Figueres. Des de fa 25 anys presideix la Junta de Promotors del Castell de Sant Ferran en representació del Ministeri de Defensa i se’l considera una peça clau en l’obertura pública del recinte i la seva incorporació a les activitats culturals i socials de la ciutat.
4. Nomenar Fill Predilecte de Figueres, a títol pòstum, a Vicenç Pagès Jordà (Figueres, 14/12/1963 – Torroella de Montgrí, 27/8/2022), llicenciat en periodisme, professor de llengua a la universitat Ramon Llull, escriptor i crític literari. Autor d’una extensa obra literària que li va reportar un reconeixement unànime i premis com el Sant Jordi de novel.la de 2013, Premi Nacional de Cultura de 2014 o el Premi de Narrativa Maria Anglada de 2015, entre molts altres. Ha estat un escriptor que ha eixamplat els límits de la literatura i ha obert camins que altres podran seguir, Pagès era també un gran lector i crític, que a través d’innombrables articles, assaigs i ressenyes ens ha reptat sempre a llegir més enllà. Finalment, va aconseguir situar la ciutat de Figueres com escenari literari a través de la seva novel.la Els jugadors de Whist (2009).
5. Títol de Ciutadà d’Honor a Sebastià Delclós Sunyer, “Pitruc” (Figueres, 28/6/1948), perquè ha contribuït amb la seva determinació a donar a conèixer, conservar i preservar el patrimoni natural, paisatgístic i arquitectònic de l’Alt Empordà. Va ser uns dels fundadors del Centre Excursionista Empordanès, l’any 1965, entitat on ha estat vinculat des d’aleshores i des d’on ha canalitzat el seu activisme en projectes de recerca i protecció dels monuments megalítics, de l’art romànic a l’Alt Empordà, i en el desenvolupament del seu ideari ecologista per la conservació del medi natural i el patrimonial empordanès
6. Títol de Ciutadana d’Honor, a títol pòstum, a Maria Àngels Bosch  (Figueres, 1943 – Llançà, 2022), llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, era doctora en Filologia Catalana. Estudiosa de la història de la literatura, es convertí en la gran especialista d’una figura cabdal de les lletres i de la política catalana de la primera meitat del segle XX, el també figuerenc Josep Pous i Pagès. Va exercir la docència a l'Institut de Ciències de l'Educació de la UB, l'Institut del Teatre, l'Institut Menéndez y Pelayo i la Universitat Oberta de Catalunya. Com a escriptora ens deixa un bon llegat d'obres, entre les quals destaquen Pous i Pagès. Memòries de l'exili. 1939-1940 i un Camí entre vinyes.
7. Diploma de reconeixement ciutadà, a Lluís Benejam Bohigas (Figueres, 25/10/1954), impressor i col·leccionista de material cinematogràfic, per la creació d’un arxiu de cinema amb informació impresa de les pel·lícules que han estat emeses al nostre país, des del 1900 fins als nostres dies, on es pot trobar informació impresa de més de 29.000 pel·lícules, a part de diapositives, discos i llibres. Ha editat nombrosos catàlegs de la seva col·lecció, que també ha exposat en nombroses exposicions individuals i col·lectives, a Figueres i arreu de Catalunya.
8. Diploma de reconeixement ciutadà, a Alfons Gumbau Masó (Figueres, 27/11/1955), periodista i home de teatre que, a més, va estudiar al Conservatori del Liceu i a l’Aula de Música Tradicional,  per la seva trajectòria personal, cívica, cultural i ciutadana, d'activisme ciutadà en diversos àmbits, destacant especialment el del teatre i el periodisme. El 1988 fou un dels fundadors de l’Aula de Teatre de Figueres, de la qual fou el coordinador fins el 1997, un punt de trobada d’entitats, grups de teatre de l’Empordà interessades en potenciar i promoure la vida teatral que ha esdevingut una veritable escola de formació teatral per a totes les edats.