Votre place au soleil: 4 mirades al fenomen turístic a la Ciutadella de Roses

2011-02-19 12:30

L’Espai Cultural La Ciutadella iniciarà el proper 25 de febrer el projecte Votre place au soleil, cicle temàtic que s’incorpora dins de la programació d’exposicions prevista per a l’any 2011, i que aplegarà quatre mostres de diferent format amb un mateix denominador comú: el turisme de masses i les profundes transformacions provocades per aquest fenomen a Roses i a la Costa Brava. Les instal·lacions Lost Horizon, de Manel Grávalos, i Utourism- Utopism, de Marcel Dalmau, donaran inici al cicle.

MARCEL DALMAU: UTOURISM – UTOPISM (Fotografia - vídeo)
Del 25 de febrer al 17 d’abril de 2011. Sala d'exposicions.

L'imaginari turístic d'Empuriabrava, Lloret de Mar i Olot, és l'objecte d'estudi del projecte Utourism- Utopism de l'artista garrotxí Marcel Dalmau. La investigació històrica, la reflexió teòrica i la visió crítica, són el fonament d'una sèrie de fotografies on s'entrecreuen referències culturals, socials i lúdiques amb un particular humor desmitificador. Aquest projecte artístic no qüestiona el turisme o la pròpia figura del turista en termes absoluts, però sí que posa accent en algunes contradiccions i certs desajustaments sobre els quals es fonamenta el fenomen.


MANEL GRÀVALOS: LOST HORIZON (Instal·lació)
Del 25 de febrer al 9 de maig de 2011. Sala petita

Prenent com a fil conductor els noms donats als edificis d'apartaments que es van començar a construir a Roses a partir de 1961, data que marca l'inici de la transformació radical del paisatge del Cap de Creus en un recurs industrial per al turisme, la instal·lació tracta d'esbrinar perquè es destrueix el que ara considerem un paradís a la recerca d'altres paradissos, i gira al voltant de tres eixos, prenent com a protagonistes tres edificis de l'Almadrava de Roses: Shangri-la (el paradís terrenal), Califòrnia (el somni americà), i La Madrague (el glamour). La instal·lació es completa amb un mapa psicogeogràfic que tracta de representar la relació emocional –no funcional– de cada nom de lloc amb l'espai.


TONI MARTÍNEZ: ROSINCS DEL NORD. Greetings from the Costa Brava (vídeo i instal·lació)
Del 20 de maig al 02 d’octubre de 2011. Sala petita

A partir del testimoni d'alguns estrangers que van venir a Roses durant les dècades de 1960 i 1970 i que posteriorment s'hi van quedar a viure, Rosincs del nord és un viatge per tal de comprendre allò que els va fer decidir a fer de Roses la seva nova residència, per veure com ha estat el seu procés d'acolliment, la seva implicació o presència a la vida pública local i la seva visió sobre la Roses actual. Vol interrogar sobre el nostre passat proper, sobre els anys fundacionals de la Costa Brava com a destí del turisme de masses, però des de la mirada del nouvingut. Què va ser allò que els va fascinar i allò que, a cinquanta anys vista, hem perdut o guanyat.

 

JUAN CARDOSA: BAMBI. INSERT COIN (Instal·lació interactiva)
Del 15 d’octubre de 2011 al 16 de gener de 2012. Sala petita.

Bambi.Insert coin és una reflexió entorn el turisme de masses organitzat, un turisme kitsch i engabiat que no va més enllà del programa que marca l'agència de viatges. Juan Cardosa recupera unes atraccions infantils en desús, concretament les versions de Bambi que l'empresa Falgàs va fer del famós film de Walt Disney, fent-les funcionar de nou, amb la particularitat que activen imatges en una pantalla com en una ruleta russa. El joc consisteix en trobar el paradís, enmig d'un bombardeig d'escenes d'altres films que relaten, precisament, tot el contrari. Com en el film original, haurem de triar entre la bellesa i l'horror. Aquest treball es fa en col·laboració amb Rondrigo de la Fuente (programació i vídeo).